Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gdje naučiti kako obnoviti tradicijsku barku?

20.02.2018.

15:13

Autor: Tatjana Sandalj

Tradicijske barke ljetos na Korzu (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Tradicijske barke ljetos na Korzu (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Niti u jednom školskom kurikulumu u Hrvatskoj ne postoje programi tradicijskih zanata potrebnih da se održavaju i obnove gucevi, leuti i slična tradicijska plovila. Neki riječki srednjoškolci ipak uče nešto na tu temu, a uskoro slijedi i ciklus javnih predavanja.

Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, projekt Mala barka 2, konkretno znači radionice tradicijske brodogradnje koje pohađaju učenici Tehničke škole u Rijeci kod tri majstora brodograditelja. Svakih petnaest dana su na terenu, nešto nauče, a onda i praktično primijene obnavljajući guceve, leut, a uskoro i pasaru.

Na susretu s novinarima u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja najavljena su teorijska predavanja u okviru Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina, koja će biti otvorena i široj javnosti. Odvijat će se četvrtkom u 18 sati, planirano je svaka dva tjedna.

Ciklus počinje 22. veljače uvodnim predavanjem dr. Roberta Mohovića i dr. Tee Perinčić o Akademiji te perspektivama očuvanja i revitalizacije tradicijskih plovila. Vrste tradicijskih barki i brodova bit će tema o kojoj će Luciano Keber govoriti 8. ožujka na Pomorskom fakultetu. U Tehničkoj školi 22. ožujka Marija Marač govorit će o materijalima gradnje tradicijskih barki i brodova. 

Nacrti linija, konstrukcijskih elemenata i ostalih dijelova barki i brodova su tema o kojoj će Dunja Legović govoriti 12. travnja na Tehničkom fakultetu. Luciano Keber će 19. travnja na Pomorskom fakultetu govoriti o konstrukciji drvenih barki, a konstrukcija drvenih brodova bit će tema Ljiljane Domazet 3. svibnja u Tehničkoj školi. 

Način gradnje i obnove tradicijskih barki tema je o kojoj će Roko Dejhala govoriti 17. svibnja na Tehničkom fakultetu. Ciklus će zaključiti, već u okviru Festivala Fiumare, Jakov Karmelić 31. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja temom "Pomorski običaji i suvremena prezentacija tradicijskih barki i brodova". 

Zašto nam treba Akademija tradicijskih pomorskih zanata i vještina te što srednjoškolci uče na praktičnim radionicama, govori dr. Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju ribarske, pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre - poslušajte:

Tea Perinčić i Robert Mohović, najava ciklusa javnih predavanja (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Tea Perinčić i Robert Mohović, najava ciklusa javnih predavanja (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.