Hrvatski radio

Radio Rijeka

Genetove "Sluškinje" za kraj studija

02.11.2013.

07:46

Autor: Marijana Smokvina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva generacija studentica poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura danas igra svoju diplomsku predstavu. "Sluškinje" Jeana Geneta pripremaju već godinu dana, a izvode u opatijskom hotelu "Imperial".

Osam studentica izvodi dramu pisanu za tri lica, jedan od kultnih naslova i najizvođenijih suvremenih tekstova. Predstava govori o dvjema sluškinjama koje žele otrovati gospodaricu i time riješiti svoju potlačenu sudbinu. Redatelj je Staša Zurovac, a s voditeljem studija Gluma, mediji, kultura Radom Šerbedžijom te Aleksandrom Cvjetkovićem, studentice su na Sluškinjama počele raditi prije godinu dana. 

Ljetos, tijekom izvođenja na ispitnim rokovima, odlučeno je da će upravo ovaj komad studentice izvesti kao diplomski ispit te njihova izvedba Genetovih Sluškinja tako postaje profesionalni kazališni uradak. Nakon premijere, danas u 20 sati u opatijskom hotelu Imperial, slijede reprize u nedjelju 3. studenoga te utorak i srijedu 5. i 6. studenoga. 

Za kostime i scenografiju zaslužni su studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom Tončija VladislavićaBarbare Bourek i Lare Badurine. Ekipu je o kostimima savjetovala Bjanka Adžić Ursulov, grafički dizajn također su napravili studenti APU s mentorom Aljošom Brajdićem, a suradnik za glazbu je Davor Rocco.

Kako predstavu najavljuju Rade Šerbedžija, Staša Zurovac i jedna od glumica - Denis Kirinčić - zabilježila je Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.