Hrvatski radio

Radio Rijeka

GIFovi na temu javnih urbanih prostora u Malom salonu

07.07.2015.

10:10

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "GIF i javni urbani prostori" predstavlja radove umjetnika i kolektiva koji su angažirani u području borbi za pravo na grad, urbanog razvoja, revitalizacije arhitektonskog naslijeđa i politike prostora. Izložba će biti otvorena večeras u 20 sati, u riječkom Malom salonu na Korzu.

Graphic Interchange Format je široko popularan oblik vizualnog komuniciranja. Njegova blic forma, efemerna egzistencija i beskrajna repeticija čine ga posebno prikladnim za kritiku/predstavljanje problema u vezi s ekonomskim aspektima kulture i povijesti umjetnosti, a pogotovo u vezi s arhitekturom i suvremenim urbanizmom. Njegova možda agresivna vizualna pojavnost postaje alegorija trenutačnim odlukama koje se donose bez razmišljanja o dugoročnim posljedicama, piše, među ostalim, o tom formatu kustosica izložbe Sonja Jankov.

"GIF kao kritička praksa" zamišljen je kao dugotrajni projekt koji će uključiti umjetnike, aktiviste, kolektive i istraživače koji su već stvarali u ovom formatu. Jedan od ciljeva projekta je povezati kulturno naslijeđe, uključujući arhive i kolekcije, s ovom vrstom novog medija.

Izložba na kojoj su predstavljeni umjetnici iz Francuske, Hrvatske, Srbije, Španjolske, Litve, Bosne i Hercegovine koji GIFovima promišljaju javni urbani prostor ostaje dostupna do 14. srpnja, a istoga dana u 19 sati Sonja Jankov održat će predavanje o umjetničkim intervencijama u javnim prostorima Vojvodine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.