Hrvatski radio

Radio Rijeka

Glagoljski grafiti na bašćanskoj rivi

01.09.2013.

11:28

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Htjeli smo naslov napisati glagoljicom, ali program ne prihvaća font. No u Baški su kvarnerski grafiteri oslikali Velu rivu grafitima upravo na tu temu - stara glagoljica u našoj suvremenoj svakodnevici!

Ovog je vikenda bašćanska Vela riva poprimila sasvim novo ruho. Mladi okupljeni u udrugu Lampada rivu su oslikali glagoljskim grafitima kao bi na nov i suvremen način prikazali bogatu povijest Baške i bašćanske doline.  

Grafiteri SecSkatChips i Bien, članovi NSK crewa (Nevera s Kvarnera), pokazali su kako se umjetnost grafita, inače karakteristična za velika urbana područja, savršeno uklapa i u manja mjesta poput Baške. 

Grafiti su izrađeni na montažnim platnima i na Veloj rivi se mogu razgledati još samo danas, nakon čega će biti preseljeni u zatvoreni prostor do sljedeće prilike da ukrase bašćanski javni prostor. Osim promatranja procesa izrade grafita, posjetitelji su  i sami slikali svoja imena na glagoljici.

Izrada grafita drugi je događaj organiziran u sklopu projekta Lancana kojim se želi potaknuti mlade na kreativno oblikovanje svoga slobodnog vremena i obogaćivanje društvenog života lokalne zajednice. U sklopu tog projekta, udruga Lampada će u sljedećih mjesec i po dana u Baški organizirati i ekološku akciju, planinarski izlet te izložbu fotografija. 

Želite li se sami okušati u pisanju glagoljicom, s interneta možete skinuti besplatni glagolski font Epistula Croatica.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.