Hrvatski radio

Radio Rijeka

Galerija Kortil: dajte si mašti na volju uz digitalnu umjetnost

24.10.2022.

17:21

Autor: Tatjana Sandalj

Digitalna umjetnost i fizika, autorica Anastasia Marčelja

Digitalna umjetnost i fizika, autorica Anastasia Marčelja

Foto: Sandro Matešin / Centar za inovativne medije

U Galeriji Kortil je do 29. listopada dostupna izložba na kojoj možete doznati više o tome koliko je i kako digitalna tehnologija primjenjiva u umjetnosti. 

Izbor radova, među kojima ima robotike, kriptoarta, istalacija, 3D printa, serverskih skulptura... nudi dobar uvid u umjetnička razmatranja tijekom dvije pandemijske godine. Dio zastupljenih autora razmišljao je o tome koliko nas nove tehnologije spajaju, a koliko smo uz njih usamljeni. 


Riječ je o izboru umjetnika iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Izraela i Hrvatske, a kustosice su Ingeborg Fülepp i Dijana Protić. Sudionici: Filip Borelli, Gloria Aino Grzywatz, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Anastasia Marčelja, Katarina Podobnik, Dijana Protić, Nika Oblak & Primož Novak, Mario MU i Rivka Rinn.

Izložba u Kortilu dio je programa četvrte Glowing Globe, manifestacije u organizaciji Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Nakon što su ranijih godina teme bile zvuk znanosti i otuđenost umjetnosti, ovogodišnja tema naslovljena je: Etika i estetika u post digitalnoj umjetnosti.


Naime, pojavom pandemije digitalne tehnologije postale su široko primjenjive u raznim praksama. Što se umjetnosti tiče, to otvara pitanje je li uvijek nešto što je estetski i vizulano dopadljivo napravljeno tako da poštuje etičke norme.


Sve o čemu se na Glowing Globe razgovorima u Rijeci govorilo primjenjivo je, naravno, i u širem društvenom kontekstu. Organizatori su se pobrinuli da snimka simpozija bude dostupna i za kasnija gledanja/slušanja i promišljanja OVDJE


Ukratko, čime su se bavili i što izložili pitali smo Ingeborg Fülepp u emisiji Akademskih kvarat ure, poslušajte:

Akademskih kvara ure: 4. Glowing Globe u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.