Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godina čitanja: izložba "Slovo o Rijeci"

15.06.2021.

14:48

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U godini čitanja Rijeka se predstavlja knjigama: u povodu Dana grada Rijeke na postamentima na Korzu možete razgledati izložbu "Slovo o Rijeci" o knjigama koje se bave Rijekom s različitih aspekata. Razgledali smo izložbu u pratnji njenih autora.

Ne bi bilo dobro živjeti u gradu koji stane u samo dvadeset knjiga. Na sreću, o Rijeci se piše i tiska puno, naročito poslije 80-ih godina prošloga stoljeća, rekoše na otvaranju izložbe njeni autori: Velid Đekić iz Muzeja grada Rijeke te Niko Cvjetković i Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka.

Bibliografija o Rijeci nije mala. Osim knjige "Kako čitati grad" Radmile Matejčić koja svima prva padne na pamet, još je puno naslova i autora na popisu. Ovaj izbor tridesetak naslova je izbor onih knjiga koje su ovim autorima prve pale na pamet, a dovoljno su kvalitetna izdanja da bi izložbom bila predstavljena. 

Niko Cvjetković podsjetio je da su sva izdanja dostupna u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Rijeka koja se redovito puni novim naslovima, iako još uvijek postoje izdavači u gradu koji zaboravljaju dostaviti knjižnici zakonski obavezni primjerak. 

Jedan od značajnijih izdavača knjiga o Rijeci je Muzej grada Rijeke pa je na izložbi nekoliko njihovih izdanja. Među zastupljenim autorima su, primjerice, Nana Palinić i Irvin LukežićNa jednom od panoa stoji Povijest Rijeke čiji su izdavači Skupština općine Rijeka i Izdavački centar Rijeka iz 1988. godine, a koja je još uvijek dobrim dijelom aktualna monografija o povijesti grada. Ima tu naslova o sportu, o glazbi, o riječkim tiskovinama...

Izložba "Slovo o Rijeci" podsjeća na brojne načine na koje čitamo grad i o gradu. Možda potakne na ponovno čitanje nekih poznatih stranica ili baš sada u ruke uzmete knjigu koja vam stoji negdje na popisu 'za kada budem imao vremena'. Poslušajte više:

Slovo o Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.