Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godišnja izložba riječkih likovnih umjetnika u Galeriji "Juraj Klović"

18.12.2016.

15:53

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slikari, grafičari, fotografi, kipari i drugi likovni umjetnici, članovi Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Rijeka, radove su izložili na godišnjoj izložbi u Galeriji Juraj Klović. Sedamdeseto izdanje godišnje izložbe ujedno je i prvo od kada je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture.

Kraj godine riječki likovnjaci obilježe skupnom izložbom - i tako već sedam desetljeća. Svaki član HDLU-a Rijeka ima mogućnost da se predstavi radom po stručnom izboru povjesničara umjetnosti, kojeg svake godine odabire Umjetnički savjet strukovnog udruženja.

"Svi su prijavljeni umjetnici zastupljeni na izložbi, i na taj način se prezentira i rad cjelokupne udruge. Radi se o recentnim radovima, tako da je to recentna produkcija glavnine riječke umjetničke scene", kaže ovogodišnja selektorica izložbe Sabrina Žigo.

Riječki HDLU broji 237 likovnih umjetnika s područja Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske. Među pedeset i petero izlagača na ovogodišnjoj izložbi ima i doajena koji redovito izlažu već četvrt stoljeća, poput poznatoga riječkog fotografa Istoga Žorža . On svoj rad "Jesenja idila" naziva fotoskulpturom, odnosno spojem fotografije i kiparstva. 

Najviše je zastupljeno slikarstvo, u nešto manjem broju grafika, još je manje fotografija i skulptura, a na izložbi je tek jedan videorad. Dajana Radoš izložila je ručno izrađenu knjigu umjetnika "Re-matricis", u japanskom uvezu, s 29 grafičkih listova. "Knjiga umjetnika je sama po sebi umjetnički rad", tumači autorica. "Ona se gleda i kao objekt, što znači da nije naglasak jedino na sadržaju, već je bitna i sama knjiga."

Pažnju posjetitelja privukao je i rad "Egzodus" opatijske umjetnice Yasne Skorup Krnete. Kolaž izrađen od novina na kartonu i opasan bodljikavom žicom dotiče se gorućeg problema izbjeglica i našeg odnosa prema njima. "Na kolaž su aplicirani brojevi – jer kada se govori o tim ljudima, govori se, nažalost, samo u brojevima", naglašava Skorup Krneta.

Crikvenička slikarica Dubravka Kanjski izložila je trodimenzionalni multiplicirani autoportret "Yin Yang" izrađen tehnikama linoreza, printa i kolaža. "To je jedan od radova iz ciklusa autoportreta kojim se bavim već jako dugo godina i razvijam u različitim tehnikama, a ovdje je rad koji je u nekom trenutku otišao u treću dimenziju, tako da se mijenjanjem očišta mijenja i slika", govori Kanjski. 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka ovom je godišnjom izložbom zaokružilo bogat izložbeni program u reprezentativnom prostoru Galerije "Juraj Klović". Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2017. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.