Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goran Vojnović: "Kultura je živa i ne mari za granice ni političke odluke!"

24.10.2017.

20:18

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je u trsatskom odjelu Gradske knjižnice Rijeka gostovao Goran Vojnović, kao prva od četiri spisateljske zvijezde što ih GKR dovodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Rođen 1980. u Ljubljani, smatra se slovenskim piscem, ali djela su mu tematski vezana uz razdoblje i događaje bivše Jugoslavije.

Već prvim romanom "Čefurji raus!" Goran Vojnović podigao je prašinu opisavši teškoće života neslovenaca u Sloveniji, a bio je čak i priveden na policiju jer su ga isljednici zamijenili za glavni lik Marka Đorđića. Slijedio je roman ironičnog naslova "Jugoslavija, moja dežela" koji je izazvao burnu raspravu u slovenskom parlamentu i, paradoksalno, dobio najveću slovensku književnu nagradu. U posljednjem romanu "Smokva" prikazao je potresne ljubavne priče tri generacije jedne obitelji, smještene opet u kontekst podrijetla i društva.

Na usporedbu čitatelja s Miljenkom Jergovićem, kaže kako mu je to kompliment jer mu je Jergović omiljeni pisac, ali puno je tu imena u igri, pa se ipak nada da ima dosta elemenata na osnovu kojih će "moja djela bit' samo moja". Moderatora sinoćnje večeri, Nikolu Petkovića, podsjetio je na Salingera i "Lovca u žitu". "Od sve lektire koju su nam podvalili, to je jedina koju smo svi pročitali bez prisile", kaže Vojnović, "a ja bih rekao da je glavni lik možda više književna verzija Eda Maajke", zaključuje.

"Kad sam počeo pisati, nisam se obraćao nikome jer nisam znao hoće li uopće itko čitati to što pišem, a eto, ispali su hitovi. U svakom slučaju, pisati se mora beskompromisno i bez cenzure o svemu što te tišti, to je jedini put. Imamo sreću što je to Sloveniji ipak moguće - puno se i raznoliko piše, a ono što su nam u školi predstavljali kao slovensku književnost svakako nije baš najreprezentativnije", govori Vojnović.

Na pitanje zašto je Slovenija još uvijek kulturološki toliko nagnuta prema zemlji koja se raspala, kaže da je to zato što kultura nije država i ne da se otcijepiti."Ona je živa stvar, ne mari za granice i za političke odluke, i zato, koliko god se to nekom ne sviđalo, slovenska kultura je i 'Kajmak in marmelada', i 'Čefirji raus!', i još štošta drugo", tumači. Poslušajte razgovor s Goranom Vojnovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.