Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranovo proljeće: Evelina Rudan dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić

15.03.2021.

14:33

Autor: Hina

Evelina Rudan

Evelina Rudan

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Evelina Rudan dobitnica je Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu, za zbirku "Smiljko i ja si mahnemo", a dobitnica Nagrade Goran za mlade pjesnike je Vida Sever za rukopis "Suho mjesto", priopćio je SKUD "Ivan Goran Kovačić".

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se bijenalno, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji, a dodjeljuje je SKUD "Ivan Goran Kovačić" u sklopu festivala Goranovo proljeće. Nagrada se sastoji se od novčanog dijela u iznosu od 10 tisuća kuna, plakete te skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.

Ove godine na natječaj je pristigao 91 naslov. Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju dodjeli knjizi Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)" (Fraktura, 2020.) u kojoj se, kako se ističe u obrazloženju, "isprepliću jezična istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost".

"Ispreplićući različite razine i registre pjesničkoga govora igrajući se istodobno stilom i žanrom, ritmom, zvukom i naracijom te emocijom i erudicijom, Evelina Rudan ostvarila je ono što polazi za rukom samo rijetkima. 'Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)' djelo je koje će se čitati i pamtiti, a nadamo se da će tome doprinijeti i Nagrada Ivan Goran Kovačić", mišljenje je prosudbenog žirija.

Evelina Rudan (1971.) nagrađivana je pjesnikinja, zastupljena u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevođene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski i nizozemski. Za zbirku pjesama "Smiljko i ja si mahnemo" dobila je Nagradu Fran Galović 2020. godine.

Goran za mlade pjesnike, nagrada utemeljena 1977. godine, dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do 30. godine života, koji/a prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Riječ je o najznačajnijem hrvatskom priznanju za mlade pjesnike/inje, a sastoji se od objave nagrađenog rukopisa u uglednoj biblioteci Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Među 69 rukopisa pristiglih na ovogodišnji natječaj, žiri u sastavu Ivana Bodrožić, Miroslav Kirin i Ivica Prtenjača većinom glasova je kao najbolji odabrao rukopis Vide Sever naslovljen "Suho mjesto", u kojemu pjesnikinja "demonstrira svoje poetičke uporišne oslonce i vrlo snažno podastire i mogućnost da se iz kretanja, s ceste, iz nesigurne vožnje automobilom, u majčinom društvu, izradi cijela maketa privatnog pjesničkog svijeta koji će na kraju, na suhome mjestu otpiti gutljaj".

"Upravo su ti zapeti metaforički konopci ono što poeziju Vide Sever čini najzanimljivijim pjesničkim rukopisom koji je ove godine, među desecima drugih, stigao na natječaj Goranova proljeća", stoji u obrazloženju nagrade.

Vida Sever (2001., Varaždin) studira kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je u srednjoškolskim književnim natječajima kao što su LiDraNo, Poezitiva i Goranovo proljeće za srednje škole, u školskim književnim večerima te u književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a pjesme su joj 2017. objavljene u časopisu Tema.

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopis Silbe Ljutak pod naslovom "Normalna raspodjela" te nenaslovljeni rukopis Marije Zrilić

Nagrade će dobitnicama biti uručene 21. ožujka točno u podne u Domu kulture u Lukovdolu, čime će se obilježiti početak 58. Goranova proljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.