Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranovo proljeće i Versopolis: "Gdje poezija živi"

18.03.2015.

08:49

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

52. pjesnička manifestacija "Goranovo proljeće" počet će danas čitanjem pjesnika i nastupom "Le Zbora" u Vip clubu u Zagrebu. Nastavit će se u četvrtak predstavljanjem europske platforme za poeziju "Versopolis" u HNK Zajc u Rijeci te čitanjem poezije u petak u Pazinu. Manifestacija će završiti u subotu u Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića.

Dobitnik "Goranova vijenca" za 2015. je književnik Mario Suško, a "Gorana za mlade pjesnike" Goran Čolakhodžić. Nagrade će im svečano biti uručene na središnjoj proslavi manifestacije 21. ožujka u Lukovdolu.

Riječka publika moći će se upoznati s Versopolis europskom platformom za poeziju koju podupire Europska komisija Kreativna Europa, a čiji je osnovni cilj stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika.

U suradnji s 11 festivala koji djeluju u okviru europskog književnog prostora, Versopolis u prvoj godini postojanja promiče 55 autora i njihovo pjesništvo, a projektom su obuhvaćeni renomirani europski književni festivali s potvrđenim afinitetima prema pjesničkom izričaju. Zajednički im je moto "gdje poezija živi". 

U sklopu Goranova proljeća koje je postalo dijelom Versopolisa u Hrvatskoj će, u riječkom HNK Zajcu, u četvrtak točno u podne, nastupiti britanska pjesnikinja Kim Moore, albanska Luljeta Lleshanaku, islandska Sigurbjörg Thrastardóttir, švedska Linn Hansén i litvanska Gytis Norvilas.

Program se nastavlja u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka gdje će petnaest pjesnika čitati svoju poeziju u noći velikog čitanja. Poslušajte što kaže koordinatorica Goranovog proljeća Željka Horvat Čeč: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.