Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska kiparska radionica hrvatski je kulturni brend

01.06.2017.

14:08

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog izrade monumentalnih skulptura te njihovoga postavljanja u prirodno okruženje, lokvarska Goranska kiparska radionica postala je u proteklih 38 godina prepoznatljivo obilježje Općine Lokve u Gorskome kotaru, a po mnogočemu zaslužuje i status hrvatskoga kulturnog brenda.

Ovogodišnjim sazivom kiparske radionice, koji se tradicionalno organizira početkom lipnja, umjetnička kolonija je u Gorskome kotaru uspjela sačuvati gotovo četiri desetljeća kontinuiteta. U tom je razdoblju, podsjeća njezin predsjednik Milutin Burić, u radionici gostovalo 85 umjetnika, a njih 14 je dvaput sudjelovalo.

Nakon svega, Goranska kiparska radionica može se pohvaliti bogatim fundusom umjetnina koji broji 104 skulpture, no zbog postavljanja na otvorenom prostoru i utjecaja vremenskih prilika dio njih više ne postoji. Zvonimir KamenarJosip DiminićMiroslav ŠutejKuzma KovačićLjubo de Karina i Marija Ujević Galetović, samo su neka od uglednih imena hrvatskoga kiparstva upisanih u povijest goranske umjetničke kolonije.

Akademski kipar Kažimir Hraste, koji uz kolegu Zdravka Milića sudjeluje na njezinom ovogodišnjem sazivu, ističe kako bi radionicu doista trebalo tretirati kao nacionalni kulturni brend. Goranska kiparska radionica i srpanjskim projektom Noć skulptura sve više pridonosi turizmu, a naziru se i zanimljivi oblici suradnje sa sličnim kolonijama u inozemstvu. Službeno otvorenje ovogodišnjeg saziva radionice predviđeno je u petak 3. lipnja u podne uz Lokvarsko jezero. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.