Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska kiparska radionica: u 40 godina nastalo više od stotinu umjetnina

17.06.2019.

10:18

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Akademski kipari Siniša Majkus iz Rijeke i Miroslav Sabolić iz Zagreba svojim su stvaralaštvom prošli tjedan obilježili 40. ljetni saziv Goranske kiparske radionice Lokve, a jubilarno izdanje bila je i prilika za osvrt na povijest umjetničke kolonije u kojoj je nastalo više od stotinu umjetnina.

Tijekom četiri desteljeća Goranske kiparske radionice izrađeno je 107 monumentalnih drvenih skulptura. Njihovo postavljanje u prirodnom okruženju Gorskog kotara radionici je priskrbilo status velike galerije na otvorenom, ali utjecalo i na činjenicu da je u prostoru do danas sačuvano osamdesetak umjetnina.

Na listi sudionika nalazi se 82 imena uglednih kipara iz Hrvatske i inozemstva. Osim aktualnih podataka, iznimna je i povijest goranske umjetničke kolonije. Naime, njezin ju je tvorac, pokojni Nikola Lepinski, pokrenuo 1979. godine, a to je bilo vrijeme kada su, za razliku od slikarskih, kiparske kolonije bile rijetkost, čak i u svijetu. Njezin aktualni voditelj Milutin Burić i ostali uključeni u projekt, viziju Nikole Lepinkog nastavljaju, ali i sadržajno šire te obogaćuju.

Naime, Goranska kiparska radionica je, osim ljetnih saziva, posljednjih godina dionik pri osmišljavanju još dvije manifestacije u Lokvama i Gorskom kotaru – "Noći skulptura" i "Noći muzeja". Tijekom "okruglih" obljetnica uobičajeno se izriču i velike želje za budućnost. Jedna je, kaže Milutin Burić, blizu realizacije, a riječ je o tiskanju prigodne monografije, kojom će tekstualno i fotografski biti detaljno opisano sve što je tijekom četiri desetljeća stvoreno pod okriljem Goranske kiparske radionice.

Druga želja, vezana je uz aktualnu demografsku te opću situaciju u Gorskom kotaru, gdje je sve teže pronaći iskusne šumske radnike kako bi desetak dana bili od velike pomoći kiparima pri izradi velikih skulptura. Burić se ipak nada da taj organizacijski problem u budućnosti neće biti još naglašeniji. Poslušajte:

Obljetnica kiparske radionice, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.