Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski divovi - prvi projekt riječkoga HNK sredstvima Europske unije

28.02.2018.

13:26

Autor: Virna Baraba

Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka

Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka

Foto: - / -

Predstava Talijanske drame riječkoga HNK "Gorski divovi / I giganti della montagna" Luigija Pirandella biti će premijerno izvedena u petak, 2. ožujka u HNK "Ivana pl. Zajca" s početkom u 19.30 sati. Bit će to prvi projekt riječkoga HNK sufinanciranoga sredstvima Europske unije "Kreativna Europa".

Nositelj projetka je Talijanska drama, a realizirat će se u partnerstvu s Njemačkim kazalištem iz rumunjskog grada Temišvara, Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu, Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje i Mađarskim kazalištem Kosztolányi Dezső iz Subotice. Predstava, čiju režiju potpisuje Paolo Magelli, izvodi se na 5 jezika uz titlove na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Gorski divovi posljednji je komad Luigija Pirandella, tog osebujnog virtuoza dramske riječi i promišljanja teatarske umjetnosti. Njegov rad i književni opus priznat je i 1934. godine kada mu je Švedska akademija dodijelila Nobelovu nagradu za književnost. Nagradu je dobio "zbog svog odvažnoga i domišljatog oživljavanja dramske i scenske umjetnosti". Već sljedeće godine piše dramu Gorski divovi.

Slučaj je htio da ovo njegovo remek djelo ostane nedovršeno. Smrt ga je prekinula te ostavila tako kraj priče našoj mašti i budućim vremenima na volju. Ovaj tekst predstavlja mit o umjetnosti. On je suvremena bajka koja ruši barijere između glumaca i gledatelja, stvarnoga i nestvarnoga. Priča prati trupu glumaca koja u svojim lutanjima stiže do nedefiniranog mjesta i vremena, u prostor koji se nalazi na razmeđi stvarnosti i bajke te glumci tamo pronalaze vilu koja se zove "Loša sreća".

Različiti jezici kojima se govori u ovoj prestavi su samo prividno različiti. Sve ih razumijemo. Upravo njihova različitost pokazuje univerzalnost jezika teatarske umjetnosti.

Autori glazbe su Ivanka Mazurkijević Damir Martinović Mrle, scenografi Aleksandra Ana Buković i Lorenzo Banci, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović te dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Poslušajte razgovor:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.