Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gosti sezone u HNK Zajcu: Mira Furlan i Leo Mujić

10.09.2015.

15:17

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca obiluje bogatim programom, a danas su javnosti predstavljeni gosti sezone - glumica Mira Furlan, koja se nakon 25 godina vraća na kazališne daske u hrvatskome nacionalnom teatru, i Leo Mujić, baletni redatelj i koreograf.

Već u prvih deset dana rujna, kazalište nudi tri premijere Hrvatske drame: 12. rujna mjuzikl "Sušak, Sušak", 18. rujna "Hrvatska rapsodija" i 20. rujna "Kompleks Ristić".

Proslavljena hrvatska glumica Mira Furlan, koja će igrati u premijernoj drami "Tko se boji Virginije Woolf", predviđenoj za proljeće, putem videokonferencije je iz Los Angelesa poručila da se silno veseli što se na hrvatske kazališne daske vraća baš u Rijeci.

"Sve mi je još nejasno i virtualno, dok doista ne stanem na pozornicu", rekla je glumica koja je 1991. godine, nakon 13 godina kazališnog rada i bogate filmske i televizijske karijere, dobila otkaz u zagrebačkom HNK i odselila u SAD. Tamo je uspjela napraviti zapaženu glumačku karijeru ulogama u serijama "Babylon 5" i "Lost".

A 3. listopada, u povodu 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkoga kazališta, na programu je koncert "Gala 130", na kojem će, kao poseban gost, nastupiti jedan od trenutno najpoznatijih svjetskih baseva Carlo Colombara. Poznati riječki kazališni redatelj Lary Zappia, nakon dugačke pauze, ponovno će se ove sezone prihvatiti operne režije, i to Verdijeva "Rigoletta".

Na riječkim kazališnim daskama pojavit će se i sad već svjetski poznata sopranistica Diana HallerProgram Baleta već početkom listopada nudi premijeru "Seks" u koreografiji i režiji Balazsa Baranyaija. Gostujući koreograf Leo Mujić kaže da će kao gost sezone predstaviti dva svoja djela – "San ivanjske noći", kojeg će postaviti u siječnju, te reprizu prošlosezonske "Šeherezade".

Ansambl Talijanske drame u novoj sezoni ima šest premijera i pet repriznih naslova, a posebno ističu središnji projekt "Blu dipinto di blu", u kojem sudjeluju sve kazališne grane. Kao predstavnik osnivača, Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel izuzetno je zadovoljan predstavljenom sezonom, čiji je moto "Sloboda mišljenja i izražavanja". Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.