Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gotovčeva retrospektiva u novom prostoru riječkog MMSU: priča o Slobodi

22.09.2017.

07:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, osnovan 1948. godine, napokon od danas više nije podstanar. Nakon desetljeća razmišljanja i planiranja, uselili su u H-objekt. Novostečenu slobodu ispituju prvom retrospekivnom izložbom Tomislava Gotovca.

Velik broj uzvanika, veselje organizatora i emotivno olakšanje svih koji su sudjelovali u projektu ispunili su prostor od, za sad, gotovo 1.500 uređenih četvornih metara H-objekta, što je od danas i službeno, novi prostor riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Možda smo u Rijeci prestali živjeti čekajući utopiju budućih boljih vremena. Stari tvornički objekti mogu se porušiti, pa graditi nove zgrade; mogu se obnavljati temeljito od podruma do krova, a mogu i u fazama – što omogućava relativno brzo useljenje novih stanara. 

Program preseljenja MMSU dio je programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, i to programskoga pravca "Doba moći".

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uselio je u jedan od objekata nekadašnjega tvorničkog kompleksa Rikard Benčić u centru Rijeke, koji je nakon stečaja tvornice otkupio Grad Rijeka. Strategija upravljanja prostorom na način "To trebamo - to radimo" pokazala je rezultat unatoč skepsi i negodovanjima. Možda postane dobra formula za obnovu ostatka grada. 

Cijeli program trajat će do 26. studenoga, detalja ima puno, bit će tu i stručnih vodstava kroz izložbu, pa vrijedi zaviriti na internetsku adresu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Virtualna adresa ostala je ista, a ona stvarna od večeras je Krešimirova 26c.

Zapravo, posao u ovom objektu još nije gotov. Sve što je do sada učinjeno - obnova unutarnjih zidova, elektroinstalacija, vanjske stolarije - učinjeno je sredstvima iz riječkoga gradskog proračuna, za gotovo 6 milijuna i 800 tisuća kuna, a već iduće godine iz istog izvora bit će financirana i obnova fasade. Od PIK-a Rijeka treba otkupiti još jedan kat s potkrovljem i tek će onda obnova H-objekta moći biti potpuno dovršena.

Dodatni program: "DOPUST - Dani otvorenog performansa Rijeka: Akcija!", a dio uvodnog programa je akcija u javnome prostoru od stare do nove lokacije muzeja, početak u 19 sati u Ulici Dolac. U Art-kinu Croatia organizirane su filmske projekcije. 6. listopada u Galeriji Kluba Palach bit će otvorena studentska izložba "D-Day / Polazište: Gotovac". A bit će i radionica za djecu te stručnih vođenja kroz izložbu. 

U prostoru koji još miriši na nekadašnju industriju, rad se nastavlja novim sredstvima, a posjetiteljima su otvorena sva vrata jer i uredi su izložbeni prostori. U suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, prostor otvaraju retrospektivnom izložbom jednog od najangažiranijih hrvatskih umjetnika: "Tomislav Gotovac anticipator kriza – kuda idemo ne pitajte".

Najčešće se Tomislava Gotovca sjećamo kao performera, vizualnog i filmskog umjetnika. Kasno se odlučio profesionalno posvetiti umjetnosti, a razdoblje u kojem je živio kao činovnik naknadno je proglasio svojom prvom umjetničkom akcijom. Anarhični umjetnik cijelog je života zadržao položaj na društvenoj i umjetničkoj margini da bi zadržao - slobodu govora!

Kustosice Nataša Šuković i Ksenija Orelj izložbu su koncipirale u sedam cjelina koje su titlovane nazivima Gotovčevih radova ili njegovim geslima. Izloženo je stotinjak radova, kombiniraju starije s novijim radovima, poznate s manje poznatima, a dodale su i produžetke - to su osvrti u medijima ili dokumentacija sudskih procesa. Poslušajte više o izložbi i Muzeju te kako u kakvoj je atmosferi novi prostor otvoren:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.