Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad gradi brod, a brod gradi grad - fotogalerija

04.05.2013.

11:34

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Jadranskom trgu u petak je izvedena umjetnička akcija BROD=GRAD kojom se na Dan oslobođena Rijeke i datum osnivanja Brodogradilišta 3. maj željelo skrenuti pažnju na važnost brodogradnje za grad Rijeku – i to ispred nekadašnje Riječke banke i njenog ključa koji još uvijek stoji na zgradi sada privatizirane banke.

Akciju su izveli skupina [BLOK] i Rafaela Dražić u sklopu programa Spajalica riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na zgradu nekad Riječke, a sada Erste banke projicirane su fotografije i poruke poput Privatizacija je legalizirana pljačka, Stečaj brodogradnje=stečaj gospodarstva, Trg žrtava tranzicije i slične.

Vizualne i tekstualne poruke nastale su u suradnji s aktivistima, novinarima, radnicima i umjetnicima, a njima se željelo upozoriti da je brodogradnja, iako ne donosi brzu zaradu i profit, iznimno važna za grad jer izravno ili neizravno zapošljava više od trideset tisuća ljudi. Time pokreće lokalnu proizvodnju i potrošnju, posredno jača javni sektor i podupire egzistenciju nezaposlenih i umirovljenih. Stoga, kažu umjetnici u svome priopćenju, čitav grad gradi brod, a brod gradi grad – zato je brod isto što i grad.

Zgrada bivše Riječke banke izabrana je zbog nekadašnje važnosti te banke za grad – u socijalizmu je podržavala uspješnu riječku industriju i višak vrijednosti vraćala u javne fondove, kažu izvođači. A jedan od najvećih pokretača gospodarstva bio je upravo 3. maj, kojeg danas čeka privatizacija, a onda vjerojatno i otpuštanje radnika te parceliziranje, a možda i potpuna promjena djelatnosti. Privatizirana Riječka banka tako postaje znak za niz mehanizama kojima se razgrađuje grad, stoji u priopćenju skupine [BLOK] i Rafaele Dražić.

Spajalica je program kojim MMSU Rijeka propituje urbani okoliš i umjetničke prakse u javnome prostoru izvan muzeja, a sudionici programa biraju se putem otvorenog natječaja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.