Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka osvojila nacionalno priznanje "Knjižnica godine"

06.11.2019.

12:19

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Foto: - / -

Gradska knjižnica Rijeka dobitnik je nacionalnog priznanja "Knjižnica godine 2019.". Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje "Knjižnica godine" u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Vijest o dolasku te laskave titule u Rijeku objavljena je na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj su prisustvovali dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, prof. dr. sc. Julijana Matanović u ime Povjerenstva za dodjelu priznanja "Knjižnica godine" i Niko Cvjetković, mag. knjiž., prof. ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Posljednjih godina Gradska knjižnica Rijeka jedna je od najdinamičnijih i najinovativnijih hrvatskih knjižnica. Prihvaćena je paradigma prema kojoj su knjižnice dnevni boravak zajednice i prostor njenog osnaživanja u svakom pogledu - kreativnom, poslovnom, kulturnom. Započet je rad na novoj lokaciji u Filodrammatici, otvoren Ogranak Trsat, pokrenuti American Corner Rijeka i Poslovni kutak, u pripremi je otvaranje i Zelenog kutka, godišnje se održava više od stotinu programa od pričaonica do gostovanja autora, implementira se paradigma GKR Laba ("makers" tehnologije i 3D printanje), vodi sadržajni online Magazin GKR kao jedini takve vrste među hrvatskim knjižnicama, pruža usluge diljem grada i županije s dva bibliobusa, razvija volonterski program i aktivnost čitateljskih klubova.

U kontekstu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od samog početka Gradska knjižnica Rijeka jedan je od partnera na razvoju programa, posebno u kontekstu Dječje kuće u sklopu koje se razvijaju manifestacija Tjedan dobre dječje knjige, festival Tobogan, a Gradska knjižnica Rijeka vodi i razvoj medijske platforme Brickzine, časopisa o kulturi za djecu i roditelje.

Sva navedena programska i konceptualna aktivnost rezultat je potrebe pripreme za život u kompleksu Benčić gdje je upravo u tijeku izgradnja prve prave središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka u njenoj povijesti te Dječje kuće u kojoj će svoje novo mjesto naći Dječji odjel Stribor. Rezultat napora vidljiv je i kroz broj članova, pa Gradska knjižnica Rijeka po prvi put u 21. stoljeću ima preko 21 tisuću učlanjenih korisnika što se nastavlja na trogodišnji trend postupnog porasta broja članova. 

Ovo je prvo priznanje takve vrste koje je dobila Gradska knjižnica Rijeka na nacionalnoj razini. Priznanje će Gradskoj knjižnici Rijeka biti uručeno na središnjoj nacionalnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga u 12 sati u Guvernerovoj palači u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.