Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:45 / 02.08.2017.

Autor: Tatjana Sandalj

Gradska knjižnica Rijeka: periodika u preuređenom Središnjem odjelu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka u Palači Modello, nakon dvotjednih radova, od početka tjedna ponovno je otvoren za korisnike. Provjerili smo koje su novosti i kako su ih korisnici prihvatili.

Prvo što nećete više vidjeti kad uđete u Središnji odjel je - stari veliki pult. Umjesto njega postavljena su dva radna stola. Realni učinak: povećana je vidljivost niza časopisa i zbornika, a simbolički, knjižničari su otvoreni za neposredni pristup korisnicima.

Od proljeća ove godine u Središnjem odjelu uređen je Poslovni kutak, u kojem možete potražiti sve informacije vezane uz pokretanje, promjenu, razvijanje... posla, tvrtke, poslovne ideje. Serija predavanja što je bila organizirana bila je dobro posjećena, pa je onda i kutak bio dobro iskorišten.

Promjena koju korisnici rjeđe uoče je veća količina svjetlosti koja u prostor dopire kroz prekrasne prozore palače pred kojima, napokon, ne stoje police s knjigama.

Podsjećamo, za godišnju članarinu od 50 kuna možete koristiti usluge u 11 odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka. Broj korisnika, kažu, kontinuirano raste.

Koordinatorica programa Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš tumači da je zapravo najveća i najvrednija promjena to što je fond Odjela periodike premješten u prednji dio palače, zajedno s računalima na kojima je moguć pristup internetu. To znači da je svima koji istražuju znanstvenu i stručnu literaturu opseg materijala što ga mogu koristiti bitno širi.

Prostor Palače Modello prije pet godina je bojama obnovljen iznutra. Prije dvije godine beletristika je iselila u prostor Filodrammatike. Sada je u palaču uselila periodika, ali tu nije kraj promjenama. Tijekom jeseni bit će uređena prostorija za tihi čitaonički rad, u kojoj će korisnicima biti dostupan i dio posebnih zbirki što ih čuvaju u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Poslušajte kako se u promijenjenom prostoru Središnjeg odjela osjećaju korisnici i knjižničari:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.