Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradskoj knjižnici Rijeka uručeno državno priznanje za knjižnicu godine

11.11.2019.

15:22

Autor: Saša Vuksan

Ravnatelja GKR-a Niko Cvjetković i predsjednica HKD-a Dijana Machala (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ravnatelja GKR-a Niko Cvjetković i predsjednica HKD-a Dijana Machala (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Povodom dana hrvatskih knjižnica, kojim se slavi donošenje prvoga hrvatskog zakona o toj djelatnosti 11. studenog 1960. godine, riječkoj je Gradskoj knjižnici, na svečanosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, dodijeljeno priznanje za knjižnicu godine.

Riječkim knjižničarima su čestitali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica župana Marina Medarić te Jelena Gavrić - Perčin u ime Ministarstva kulture. Broj članova i posudbi u riječkoj knjižnici stalno raste, i trenutno broji 21.285 članova, rekao je ravnatelj Niko Cvjetković.

Programski su partneri projekta Rijeka EPK 2020, a posebno rade na razvoju Dječje kuće, Festivala Tobogan i Tjedna dobre dječje knjige. I konačno, početkom 2021. trebali bi preseliti u nove prostore unutar kompleksa Benčić.

U protekle tri godine napravili su e-paket za korisnike, a do kraja ove godine građani će u Gradskoj knjižnici moći posuđivati i elektroničke knjige.

Nagradu Hrvatskoga knjižničarskog društva Povjerenstvo im je dodijelilo jednoglasno, a predsjednica društva Dijana Machala pojasnila je da se riječka Gradska knjižnica izdvaja i odskače svojom komunikacijskom vještinom sa zajednicom.

Knjižničarstvo je djelatnost koja se dinamično mijenja, pa je ove godine donesen novi zakon, a priprema se i nacionalni plan razvoja knjižničarstva. Poslušajte izvještaj s dodjele nagrade i razgovor s ravnateljem Gradske knjižnice Nikom Cvjetkovićem:

Nagrađena riječka knjižnica, pripremio Saša Vuksan

Cvjetković: Najradije bih nagradu razdijelio na 61 dio, koliko imamo djelatnika; pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.