Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:27 / 09.03.2017.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Grafički "Umjetni raj" Maje S. Franković u Muzeju turizma

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"La paradis artificiel - Umjetni raj" naslov je samostalne izložbe Maje S. Franković što je otvorena u Umjetničkom paviljonu "Juraj šporer" u Opatiji do 2. travnja. Franković, među ostalim, predstavlja 'najnovije' "Bilježnice" u tehnici dubokog tiska i litografije.

Maja S. Franković je jedna od najzanimljivijih umjetnica na području suvremene grafike u Hrvatskoj. Do sada je priredila više od 70 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi. Usavršavala se u Londonu, New Yorku i Parizu te radila kao diplomat, ministar savjetnik, pri Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske u UNESCO-u u Parizu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, u Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" u Opatiji otvorena je samostalna izložba akademske umjetnice Maje S. Franković "La paradis artificiel - Umjetni raj".

Na izložbi su predstavljeni radovi iz nekoliko likovnih ciklusa koji se referiraju na njezinu zaokupljenost papirom kao medijem likovnog izričaja i poruke. Predstavlja "Bilježnice" izrađene u tehnici dubokog tiska i litografije nastale ove godine, zatim grafike s fragmentima tiskovina, kolaža i litografije nastale tijekom posljednjih sedam-osam godina te umjetničke knjige nastajale od 2006. godine do danas. 

"Bez sumnje, Maja S. Franković je vrstan crtač i znalac grafičkih tehnika i mogućnosti grafičkog izričaja. I više od toga, neumoran je istraživač na polju grafike, koji pregalački i dosljedno propituje nove postupke, oblike, kontraste boja i ne-boja… kompozicije nastale 'u jednom dahu' ili one cizelirane, pažljivo odabrane i odmjerene“, piše Mirjana Kos u katalogu izložbe. S Majom S. Franković razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.