Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Grieg, Beethoven, Palanović": glazbeno putovanje oduševilo riječku publiku

21.03.2018.

08:16

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Koncert "Grieg, Beethoven, Palanović" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, pod dirigentskim vodstvom mestra Villea Matvejeffa, sinoć je uspješno izveden pred zadovoljnom riječkom publikom. Osvrt Glorije Fabijanić Jelović.

Glazbeno putovanje započelo je svima prepoznatljivom i često izvođenom četverostavačnom Prvom "Peer Gynt" suitom, velikog norveškog skladatelja Edvarda Griega. Prekrasna, čitljiva i bujna orkestracija, ritmična i lirski obojana,  izvedena je čisto, perfekcionistički izrađenom dinamikom i s posebnim naglaskom na zadivljujući šapat pianissima.

Uslijedila je Beethovenova Prva simfonija u C-duru, gotovo neprepoznatljiva kao Beethovenov rukopis, vedra, optimistična, živa, a notno gusto ispisane instrumentalizacije. I riječki orkestar koji je pažljivo i muzikalno pratio uputstva nadarenog maestra Matvejeffa i njegovih živih ruku.

Nakon pauze, praizvedena je simfonija "Jasan dan" hrvatskog skladatelja Dubravka Palanovića, koji je i nazočio izvedbi. Ovu snažnu i koloritnu simfoniju, tamnih tonova s ponekom trakom sunčane vedrine, pisanoj na tekst tri pjesme Ivana Gorana Kovačića – "Mračno doba", "Jasan dan" i "Smirenje", Palanović je skladao upravo za zbor i orkestar riječke Opere, u kojoj je solistički nadahnuto nastupila mezzosopranistica Ivana Srbljan.

Operni zbor, pojačan Akademskim mješovitim zborom pulske Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile, bio je skladan dio zaokruženog glazbenog izraza u kojem su se, kao na slikarskom platnu, preplitali stihovi i snažan harmonijski zvuk proživljenih emocija. Publika je prepoznala ljepotu Palanovićevog djela te burno i s oduševljenjem nagradila izvedbu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.