Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Grobnički mlin": objavljena i druga zvučna slikovnica o Frankopanima!

29.04.2020.

15:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Dio ilustracije na naslovnici slikovnice

Dio ilustracije na naslovnici slikovnice

Foto: - / -

"Grobnički mlin" druga je od planiranih osam zvučnih slikovnica koja djecu upoznaju s baštinom obitelji Frankopan, a sva je velika i mala djeca mogu pogledati i poslušati besplatno na YouTube kanalu Primorsko-goranske županije.

Serija zvučnih slikovnica o baštini našega kraja dio je projekta "Putovima Frankopana", kojim se od 2017. godine obnavljaju i valoriziraju frankopanski kašteli. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, od čega je 47,3 milijuna financirano nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije. Cjelovitu obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje frankopanske materijalne i nematerijalne baštine Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine.

Najprije je zvuk i sliku dobila slikovnica vezana uz Kraljevicu, "Svojeglavi štapić" - koju možete virtualno prelistati ovdje - a sad je na red stigao "Grobnički mlin". Priča je drugačija, ali autorski tim ostao je isti: tekstove slikovnica potpisuje Velid Đekić, ilustracije Margareta Peršić, glazbu nadahnutu Frankopanima Elvis Stanić, a priče čita Rajna Miloš. Sve je to spojio, uredio i prilagodio talentirani 12-godišnjak Luka Zulian.

"Nismo htjeli dopustiti da pandemija zaustavi stvaralaštvo i edukaciju djece koje donosi projekt 'Putovima Frankopana'. Zbog epidemioloških mjera morali smo zaustaviti naš obilazak škola u kojima smo održavali kvizove, pričaonice i kreativne radionice, pa smo odlučili čudesne priče o Frankopanima donijeti u domove djece. Osam zvučnih slikovnica naći će se među trajnim vrijednostima ovoga projekta", kazala je Sonja Šišić, pročelnica kulturu Primorsko-goranske županije.

Slikovnice prate lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima, a to su Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi. Interpretacijski centri dio su kulturne i turističke rute "Putovima Frankopana" koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Oni su bili u vlasništvu ili na neki drugi način povezani s Frankopanima, plemićkom obitelji koja je obilježila više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti. Pogledajte i poslušajte "Grobnički mlin":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.