Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grobničko polje bit će pozornica za premijeru "Rad panike"

07.07.2020.

19:02

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tanja Kanazir / BADco. / Drugo More

Foto: Tanja Kanazir / BADco. / Drugo More

Foto: - / -

Nakon 20 godina rada i niza međunarodnih priznanja, umjetnička organizacija Bezimeno autorsko društvo, poznatija kao BADco., prestaje postojati kao kolektiv. Posljednju premijeru izvest će u 10. i 11. srpnja na Grobničkom polju. Bude li u subotu loše vrijeme, predstava će biti u nedjelju.

BADco., sa sjedištem u Zagrebu, punih 20 godina predstavlja hrvatsku nezavisnu kazališnu scenu na svim značajnim pozornicama, festivalima i događanjima vezanima uz nezavisno kazalište u svijetu. Pandemijski lock down onemogućio im je gostovanja u Danskoj i Poljskoj, a za iduću godinu pregovaraju o turneji u Južnoj Americi. 

Međutim, sve to vrijeme u Hrvatskoj su svaku svoju predstavu uspijevali odigrati svega nekoliko puta u Zagrebu, gotovo redovito gostovali su u Rijeci zahvaljujući suradnji s Udrugom Drugo More, a slične suradnike imali su u Splitu i Dubrovniku. I to bi bilo to.

Nakon svih tih godina zaključili su da više nemaju financijske mogućnosti rasta, ne uspijevaju osigurati adekvatne uvijete rada i zato je - dosta. 

Ali prije toga će još, u organizaciji riječkog Drugog Mora, kao dio programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, premijerno izvesti završni dio trilogije u kojoj su se bavili vezama rada i utopije te konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.

Prvi dio trilogije "Iskop" izveli su u kući arhitekta Vjenceslava Rihtera. Drugi dio "rePublika u orkestru" odigrali su u listopadu u rupi za orkestar HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. I taj dio, na žalost, zbog pandemije nećemo vidjeti u planiranoj reprizi. 

Izvedbe će obje večeri početi u 20:30 sati. Okupljanje je na Grobničkom polju, na platou uz cestu prije nego birate krenuti prema motodromu ili aerodromu. Ulaz je slobodan, ali se, zbog epidemioloških mjera, dobro prijaviti organizatoru, a osim toga na internetskoj stranici Drugog Mora valja preuzeti i audio zapis predstave.

Slijedi premijera zaključka trilogije, predstave "Rad panike", na vrlo specifičnoj lokaciji – na Grobničkom polju. Lokaciju su odabrali još prije tri godine kada još nisu bili sasvim sigurni kako će predstava izgledati. A onda se dogodilo da se pandemijska stvarnost preklopila s temom predstave. 

Tekst Gorana Ferčeca dramatizirali su Nataša Antulov i Tomislav Medak. Predstavu je režirao Goran Sergej Pristaš, a koreorafiju potpisuje Nikolina Pristaš. Glazbu je skladao Gordan Tudor. Svjetlo je oblikovao Goran Petercol, kostime Silvio Vujičić, a Siniša Ilić autor je knjižice ilustracija. 

Predstavu izvode: Nataša Antulov, Ana Marija BrđanovićEma Crnić, Ana KreitmeyerMarta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi SiganouAleksandra Stojaković Olenjuk i Evita Tsakalaki. Izvedbu prati Puhački orkestar KUD-a Sloga iz Ravne Gore. 

Više o razlozima zašto BAD više neće biti company te o temi predstave i njenoj pozornici pod vedrim nebom poslušajte od Tomislava Medaka i Gorana Sergeja Pristaša, a Nikolina Pristaš govorila je o izvedbenom iskustvu u nepreglednom Grobničkom polju:

Nikolina Pristaš o sasvim posebnom izvedbenom iskustvu, pripremila Tatjana Sandalj

Rad panike je posljednji rad BADco., pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Tanja Kanazir / BADco. / Drugo More, Foto: -/-
Foto: Tanja Kanazir / BADco. / Drugo More, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.