Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gužva na predstavljanju romana za djecu Borisa Dežulovića: Živi smo sve do trenutka kad prestanemo postavljati pitanja

27.05.2023.

14:12

Autor: Albert Petrović

Boris Dežulović

Boris Dežulović

Foto: - / Dječja kuća

"Život i snoviđenja neustrašivog žohara Zaštomira"  naslov je romana za djecu, nove knjige Borisa Dežulovića koje je ove sunčane subote predstavljena u riječkoj Dječjoj kući. 

Izdanje Ex librisa, s ilustracijama Damira Urbana, privuklo je u kompleks Benčić mnoštvo djece svih uzrasta, pa i odrasle.

To je jedna stvar koja me od djetinjstva muči: od svih životinjskih vrsta koje su zastupljene u književnosti, ta mala prezrena odbačena bića nisu nikad ušla u književnost i ja sam odlučio ispraviti tu nepravdu. K tome žohar Zaštomir pripada vrsti koja ne evoluira, ne mijenja se i milijunima godina je ista iz jednostavnog razloga - ona je savršena takva kakva jest

Boris Dežulović

Autor je tako dugo nakon završetka promocije potpisivao knjige i odgovarao na pitanja publike.

Zašto bi Pinocchio trebao biti samo za djecu, ili zašto bi neki ozbiljni pisci trebali biti samo za odrasle? Ja sam slučajnim odabirom, jer se našla na polici, s 11 godina pročitao Moravijin Prijezir, i to je jedna od najvažnijih knjiga u mom životu jer još i sad u mišićima osjetim grč koji mi je izazvala. Ovu knjigu sam pisao za one koji tek sriču prva slova kao i za odrasle, a vesele me te referencijske igre: recimo legenda o Gregoru Samsi koja u ovom trenutku djeci neće ništa značiti, ali možda za pet, šest godina kad bude čitao u školi kaže "pa to je onaj Gregor Samsa iz Zaštomira".

Boris Dežulović

Priča o Zaštomiru ima i svoju poantu koja glasi: Nikad se nemojte prestat pitati, nikad nemojte prestat dosađivat pitanjima jer dok god se pitate, zapravo živite. To nije moja mudrost, to je stara mudrost, ali je tako. Kad se prestanete pitati, vi možete biološki živjeti, ali zapravo niste živo ljudsko biće.


Roman je ujedno svojevrsna posveta Cervantesovom Don Kihotu, a evo zašto se Dežulović odlučio na originalan izbor junaka priče:

Dežulović - izjava

Galerija
puna knjižnica Dječje kuće, Foto: Albert Petrović/RR
Boris Dežulović , Foto: Albert Petrović/RR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.