Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hasanbegović odbio Blaževića za intendanta; Blažević: Prekršio je zakon!

23.08.2016.

15:56

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je zahtjev riječkoga Gradskog vijeća za potvrđivanje odluke o imenovanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca. Blažević mu je odgovorio da krši zakon jer tehnički ministar ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost.

U obrazloženju odluke, donesene 17. kolovoza, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović kao temeljni problem predloženoga Blaževićeva programa navodi da je "osmišljen zapravo kao program regionalnog kazališta za mlade, posebice u svom dramskom segmentu, a ne kao program suvremenog nacionalnog kazališta države članice EU kroz koji se pokušavaju iznaći i artikulirati ne samo inovativni programski koncepti, nego i novi modeli ustroja i funkcioniranja kazališnih institucija takvog profila". Temeljni problem je i izostanak svake ideje ili projekcije razvoja ansambala u sve tri umjetničke grane, ocijenio je ministar.

U programu je razvidno i "suštinsko nerazumijevanje segmenta Opere, koje se očituje kako u promišljanju strukture i razvoja ansambala Orkestra, Zbora i solističkog sastava, ali i u terminološkoj nepreciznosti kada je riječ o ovoj glazbeno-scenskoj umjetnosti", ustvrdio je Hasanbegović. Reagirajući na odrednicu međunarodnosti programa, tehnički ministar je istaknuo da su operni i baletni ansambli suvremenih nacionalnih kazališta već odavno po svojim sastavima internacionalni, a međusobno pozicioniranje i recepcija scene ne postižu se angažiranjem tek nekoliko gostujućih umjetnika, smatra Hasanbegović.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svom reagiranju ističe da je Hasanbegović ministar u Vladi koja ne uživa povjerenje naroda, koja je izgubila podršku u Saboru, pa nije zapravo ni tehnička Vlada, nego očito tek skupina interesno povezanih pojedinaca. "A kako se bliži vrijeme sastavljanja nove Vlade, tako ministar Hasanbegović, koji je i do sada pokazivao da ne preza ni od čega, zadaje svoje posljednje osvetničke udarce ondje gdje misli da ih može zadati. Po ovom Rješenju nemamo namjeru postupati jer se radi o protuzakonitom rješenju", istaknuo je Obersnel.Gradonačelnik je istaknuo da je Hasanbegović sasvim jasno tijekom svog mandata pokazao koju je kulturnu sudbinu namijenio Rijeci. *** Predsjednica riječkoga Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac ocjenjuje da Zlatko Hasanbegović pokušava poniziti Gradsko vijeće i odluku koju je ono donijelo. "Duboko se nadam da će sastavljanjem nove Vlade nova osoba na čelu Ministarstva kulture biti znatno manje konfliktna i poštovati volju Riječana i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Iz aviona je vidljivo da Hasanbegović ovo Rješenje donosi vodeći se osobnim strastima, vlastitim svjetonazorom u kojem mu Rijeka očito nikada nije bila simpatična", ustvrdila je Pešić Bukovac. 

Program je opsežan, ali sadržajno raspršen, nije realističan, odnosno nije izvediv u predstavljenom opsegu, a to neizravno potvrđuju i kadrovska projekcija i financijski plan, ocijenio je Hasanbegović. U obrazloženju navodi da se u programu "analizira kontekst stvarnosti hrvatskog društva, ali pritom izostaje sagledavanje hrvatske (a pri tome podrazumijevajući i europske) suvremene kulturne produkcije, a čime se pozicija i uloga HNK promatra i doživljava isključivo u kontekstu riječke kuture produkcije kao luke različitosti".

"Opsežno se referirajući na različite segmente rada kazališta, predloženi programi pojedinih ansambala iscrpljuju se u autorefleksivnosti, ali pritom ne uspijevajući balansirati između tradicionalnog i suvremenog koncepta nacionalnog kazališta, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora, autorskog klasičnog pristupa", naveo je Hasanbegović. 

Na odluku se ne može žaliti, već se može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu u Rijeci. 

Blažević: Hasanbegović krši zakon

Marin Blažević je u svome današnjem reagiranju na Hasanbegovićevu odluku ustvrdio da tehnički ministar kulture krši zakon jer od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost.

Blažević ističe da tehnički ministar iznosi neistine kada tvrdi da u uvodnom dijelu predloženog programa "izostaje i sagledavanje konteksta suvremene Hrvatske (a time podrazumijevajući i europske) kulturne produkcije". Naime, kako navodi, čitav četverogodišnji program djelovanja HNK Ivana pl. Zajca osmišljen je i obrazložen upravo u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture.

"Da tehnički ministar kulture, međutim, smatra kako riječki i europski projekt i program Prijestolnice kulture zapravo nisu dovoljno ili uopće 'hrvatski', vidljivo je u sljedećoj njegovoj tezi da se navodno 'pozicija i uloga HNK pl. Zajca promatra (...) isključivo u kontekstu riječke kulturne produkcije kao luke različitosti'", ističe Blažević. Navodi da je službena tema programa i projekta Rijeke kao EPK 2020 upravo luka različitosti, a Europska prijestolnica kulture je najznačajnija kulturna incijativa Europske unije.

Hasanbegović obmanjuje javnost da nedostaje ideja i projekcija razvoja ansambala jer je i ideja i projekcija razvoja svake od četiri umjetničke grane sastavni dio uvodnog teksta u programu svake grane, a potom i zasebnog poglavlja "Kadrovski plan ostvarenja predloženog programa", a posebna je pak pažnja posvećena upravo projekciji razvoja ansambla orkestra, zbora i solista, stoji u Blaževićevu reagiranju. Na tvrdnju da je program neizvediv i nerealističan, Blažević navodi da je financijski plan, detaljno razrađen za svaku godinu po svakom projektu, uklopljen u financijski opseg rada koji definira Grad Rijeka, te da protekle dvije sezone jasno pokazauju da nova uprava donosi izvedive planove.

Blažević tvrdi da tehnički ministar ignorira činjenicu da je osnivač i vlasnik HNK Zajca Grad Rijeka, koji za rad toga kazališta godišnje izdvaja oko 41 milijun kuna, nasuprot 1,55 milijuna, koliko je za program i investicije u 2016. odobrilo ministarstvo. "Stoga je jasno da će intendantski program riječkog HNK u prvome redu polaziti upravo od interesa 'riječke kulturne produkcije'", zaključuje Blažević.

"Iz svega navedenog može se, dakle, zaključiti samo da tehnički ministar uopće nije upoznat s procedurom izbora intendanta uopće te osnivačkim aktima riječkog HNK, da riječku kulturu zapravo ne smatra i hrvatskom kulturom, te da projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture u njegovu sadržajnom i idejnom smislu zapravo odbacuje jer nije 'europski' u onom smislu u kojem tehnički ministar, pa onda valjda i tehnička vlada, zapravo shvaćaju 'Europu'", istaknuo je Blažević.

Tehnički ministar iznosi neistine kad navodi da se u intendantskom programu "ne balansira između tradicionalnog i suvremenog koncepta nacionalnoga kazališta, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora" jer je čitav četverogodišnji program riječkog HNK sastavljen upravo kao promišljanje suodnosa "tradicionalnog i suvremenog, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora", navodi.

"Problem je, međutim, što tehnički ministar evidentno nije ni kazališno ni komparativno-književno ni sociološki niti kulturološki kompetentan da bi se uopće upuštao u evaluaciju obrazloženja smjernica programa i predloženih predstava i tekstova njemu valjda beznačajnih autora (nedovoljno 'hrvatskih', ili 'inozmenih', ili oboje, ili zapravo svejedno?) kao što su ShakespeareBulgakovMoliereBergmanPirandelloFoDostojevskiGombrowiczNazorAndrićKamovKrležaIvana Sajko ili Daša Drndić", naglasio je Blažević.

Reagirajući na tvrdnje da je program osmišljen kao regionani program za mlade, Blažević navodi da u programskim smjernicama HNK stoji da dio premijera mora biti za mlade i djecu. "Dokaz zapravo šokantne nekompetentnosti tehničkog ministra jest i tvrdnja da je program koji najavljuje izvedbe Wagnerovih Tristana i Izolde, Straussove ElektreBachove Mise u h-molu, Šostakovičeve 13. Babi Yar simfonije, Žar-ptice Igora StravinskogVerdijeva Don Carlosa i Otella - tek program 'regionalnog kazališta za mlade'", istaknuo je Marin Blažević. 

Kopije Rješenja Ministarstva kulture i Blaževićeva odgovora pogledajte u privitku ispod teksta i poslušajte što je Marin Blažević izjavio za Radio Rijeku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.