Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Haveno de diverseco": evo kako Lunar stvara svoju "Luku različitosti"!

20.02.2020.

15:27

Autor: Albert Petrović

Slaven Kosanović Lunar pokraj skulpture na Jadranskom trgu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Slaven Kosanović Lunar pokraj skulpture na Jadranskom trgu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon što je ispunila primarnu funkciju i odbrojala vrijeme do početka godine u kojoj Rijeka nosi titulu EPK, skulptura brojača na Jadranskom trgu dobiva novi život, i to urbanom likovnom intervencijom jednog od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slavena Kosanovića Lunara.

Naziv rada je "Haveno de diverseco", što na esperantu znači "Luka različitosti". "Iskoristio sam esperanto kao meni simpatičnu i srcu dragu ideju da se čovječanstvo poveže jezikom koji nije došao silom, nije iz neke kolonijalne priče, nego čistom dobrom voljom i željom za apgrejdanje ljudske civilizacije", kaže Lunar. 

Na pitanje neće li ubacivanje motiva esperanta, kao pojma koji se veže uz doba socijalizma, biti još jedan argument kritičarima programa EPK, odgovara da nikad ništa nije gledao kroz politiku već kroz ideje koje su za dobrobit svih. "Zanima me ono što je univerzalno dobro - i za ribara u Hondurasu, i za bankara u Švicarskoj, i čuvara ovaca na Novom Zelandu. Pričao sam i s ovdašnjim ljudima koji imaju neke ideje. Svjestan sam da kultura nije na prvom mjestu, prije nje ide egzistencija, ali upravo je kultura ono što nas razlikuje od svih drugih bića, dakle osjećaj empatije, osjećaj da se potčinjenima obraćaš jednako kao i nadređenima, što ljudi često ne rade jer su kukavice", objašnjava i naglašava kako je početna ideja socijalizma upravo zaštita slabih i potlačenih

Što se novog ruha brojača vremena tiče, on je u vrijeme našeg razgovora bio u nastajanju, pa smo pitali Lunara kako će izgledati. "Ovo je i za mene neobično jer rijetko radim intervencije u tuđe radove, posebno ovakve vezane uz industrijsku priču. Moram raditi stvari koje me vesele, a to su personificirani životinjski likovi koji tumače ljudske karaktere i koje stavljam u međusobnu korelaciju da bi dobili konkretnu, kompletnu sliku. O mom će radu suditi svi koji su pozvani valorizirati ga, a za to vrijeme ja radim, to je moj moto i to me dovelo do stupnja kad mogu više ili manje nesmetano raditi ono što volim, bez puno kompromisa", kaže umjetnik.

"Vjerujem da je filter kroz koji izbacujem energiju sve zasićeniji, precizniji, i volim vjerovati kvalitetniji, ali i dalje ne shvaćam sebe pretjerano ozbiljno, već kao odraslog čovjeka koji se još voli igrati - što sam stariji i s više sijedih, sve više se volim igrati igračkama koje sam volio kao klinac", kaže.

Na pitanje kad ćemo moći valorizirati, uz smijeh odgovara: "Vjerujem da će do kraja dana biti gotovo - ako se ispuni vremenska prognoza!" Poslušajte cijeli razgovor s Lunarom:

Lunarova "Luka različitosti", pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.