Hrvatski radio

Radio Rijeka

HDLU: priznanje Riječaninu Siniši Majkusu za izložbu "Megamix"

14.12.2016.

09:42

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodijelit će danas u podne, u Zagrebu, niz nagrada najzaslužnijim članovima, a među dobitnicima je ove godine i akademski slikar i grafičar Riječanin Siniša Majkus.

Siniša Majkus će dobiti posebno priznanje odbora za nagrade za site-specific izložbu "Megamix" što je ljetos održana u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

U obrazloženju nagrade stoji: "Po akademskom obrazovanju grafičar, Siniša Majkus pripada generaciji umjetnika stasaloj u pluralističkom ozračju slobodnog medijskog izričaja, koji svojom stvaralačkom imaginacijom ne oklijevaju pred rušenjem tradicionalnih podjela na likovne discipline. Ambijentalna skulpturalna intervencija kodne oznake M22² realizirana in situ za izložbu 'Megamix' utjelovljenje je toga izričaja."

"Koristeći čvrsti materijal čelične žice, Siniša Majkus objektivizira motiv koji se doima inicijalno grafičkom idejom ili crtežom, a taj čin i njegova besprijekorna izvedba daju svoj doprinos afirmaciji skulpturalne forme upravo u dimenziji oprostorenosti, trodimenzionalnosti. Suradnja Siniše Majkusa s kustosom Laube Mariom Gučekom Andromakom rezultirala je radom i postavom koji svojom izvrsnošću poprima kapacitete dostojne i hrvatskog predstavnika na venecijanskom Bijenalu."

Nagradu za životno djelo HDLU-a dobit će akademski kipar Stjepan Gračan. Nagrada za najbolju izložbu pripala je nedavno umrlom kiparu Slavomiru Drinkoviću. U kategoriji mladih autora nagrađen je slikara Lav Paripović, a posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobit će akademik Tonko Maroević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.