Hrvatski radio

Radio Rijeka

HERItage: optimistično o kulturnom nasljeđu, demokraciji i digitalnom

22.06.2020.

10:57

Autor: Tatjana Sandalj

Europskim sredstvima obnavlja se riječka Palača Šećerane da bi ovoga ljeta upravo zgrada postala najznačajniji izložak novog postava Muzeja grada Rijeke (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Europskim sredstvima obnavlja se riječka Palača Šećerane da bi ovoga ljeta upravo zgrada postala najznačajniji izložak novog postava Muzeja grada Rijeke (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Velika međunarodna znanstvena konferencija o ulozi kulturne baštine HERItage, koja je trebala biti održana u Opatiji u prvom dijelu ožujka u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, održana je prošloga tjedna, ali – na internetu.

Uloga kulturnog nasljeđa u socio-ekonomskom razvoju i očuvanju demokratskih vrijednosti je tema o kojoj se do sada mislilo, raspravljalo i umjetnički stvaralo na razne načine. Konferencija što ju je organiziralo Sveučilište u Rijeci, u partnerstvu s hrvatskim Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Europskom komisijom, trebala je dati okvir budućim teoretskim promišljanjima na tu temu.

A trebala je i konferencija u Opatiji okupiti tristotinjak sudionika, vrhunske stručnjake i znanstvenike iz čitave Europe, predstavnike hrvatske Vlade, Europske komisije te kulturnih i kreativnih industrija. I onda nam se dogodila pandemija. 

Iako pomalo umorni od zoomora (Zoom je jedna od platformi na kojoj se događa izravna komunikacija u virtualnom prostoru), online nastave i online znanosti, na sveučilištu su odlučili konferenciju ipak održati u virtualnom prostoru. Prošloga tjedna okupila je i znanstvenike i političare i predstavnike kulturnih i kreativnih industrija. Održane su četiri videokonferencije u četiri dana, s 25 govornika, ali čak 500 sudionika.

Govorilo se o sveučilištima i njihovoj ulozi u promicanju i čuvanju kulturne baštine, europskim mrežama i suradnjama na temu kulturne baštine, o europskoj kulturnoj baštini kao ključnom elementu europskog identiteta te o razmjeni podataka o kulturnoj baštini u digitalnoj Europi. Bilo je riječi o konkretnim istraživanjima, o projektima novijeg datuma koji potiču ponovno vrednovanje kulturne baštine kakav je Europska prijestolnica kulture...

Pandemija je posebno nametnula intenzivno razmišljanje o digitalnom u kontekstu odnosa prema kulturnoj baštini, ali i planiranja novih kulturnih politika. Pri tom su, tvrdi rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, sudionici bili optimistični i razmišljali u smjeru razvoja novih platformi. Više poslušajte u razgovoru s rektoricom:

HERItage: optimistično o kulturnom nasljeđu, demokraciji i digitalnom, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.