Hrvatski radio

Radio Rijeka

HKD teatar sezonu otvorio inozemnim gostovanjima "Aleksandre Zec"

14.10.2015.

11:05

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je prošloga tjedna gostovao u programu uglednog polskog festivala novih dramaturgija Prapremier, riječki HKD Teatar autorskom produkcijom Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića "Aleksandra Zec" nastupa danas i sutra na sceni berlinskoga kazališta Hebbel am Ufer.

Riječ je o kazalištu što ga je osnovao Matthias Lilienthal s osnovnom idejom da na trima scenama osigura infrastrukturu za raznolike međunarodne i nacionalne kazališne, plesne, glazbene, filmske i video projekte te alternativne kulturne događaje i prateće sadržaje. Kazalište je poznato po međunarodnim produkcijama u različitim izvedbenim umjetnostima, a posebno je osjetljivo u pružanju šanse mlađim kazališnim umjetnicima. Propitujući aktualne teme HAU teatar postao je važan čimbenik u njemačkom kulturnom životu.

Nakon današnje izvedbe predstave "Aleksandra Zec" organiziran je i razgovor s autorom i redateljem Oliverom Frljićem koji će moderirati Boris Buden.

Ugledni poljski festival novih dramaturgija Prapremier održan je od 2. do 10. listopada u gradu Bydgoszczu u sjeverozapadnoj poljskoj pokrajini Pomeraniji. Autorski fokus u novim dramaturgijama je na suštini političkih, ekonomskih i socijalnih pitanja, kojim dramski autori potvrđuju potpuno, odvažno i uspješno sudjelovanje u javnoj debati aktivno gradeći novi oblik političkog, ekonomskog, socijalnog, kulturnog i egzistencijalnog poretka. Svjetske teme i pitanja predmet su interesa i preplitanja umjetničkih formi, žanrova, metoda te načina razmišljanja i posljednjih godina postale su gotovo najvažnije na planu umjetničke kreacije.

Na programu festivala bilo je devet poljskih i šest inozemnih predstava, pet koncerata, dvije debate, profesionalna konferencija na temu "Nove dramaturgije i njihov odmak od Shakespearea", te brojna prateća događanja. Riječki teatar bio je jedina predstavljena hrvatska produkcija uz kazališta iz Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Libanona i Velike Britanije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.