Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: Koncertni vrhunci glazbenog programa EPK

10.09.2020.

14:06

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

HNK Zajc: Koncertni vrhunci glazbenog programa EPK

HNK Zajc: Koncertni vrhunci glazbenog programa EPK

Foto: - / -

Koncert operne zvijezde Karite Mattile i simfonijski spektakl, Mahlerova Druga simfonija, koji će se održati do kraja rujna, vrhunac su glazbenog programa Rijeke Europske prijestolnice kulture, ali i HNK Ivana pl. Zajca, ocijenio je u četvrtak intendant Marin Blažević.

Koncert Karite Mattile uz pratnju Riječkog simfonijskog orekstra bit će u zgradi HNK Ivana pl. Zajca 18. rujna, a dirigirat će Ville Matvejeff.

Na konferenciji za novinare intendant riječkoga HNK ustvrdio je da je Karita Mattila iz Finske jedna od najvećih sopranistica u proteklih trideset godina te da pripada posebnoj klasi jer je ne samo fantastična pjevačica nego i izvanredna glumica.

Nastupala je na svim najvažnijim opernim scenama na svijetu, osvajala nagrade, a sudjelovala je i na dvjema snimkama opera "Majstori pjevači iz Nürnberga" i "Jenufa" nagrađenim Grammyjima za najbolje operne snimke. Odlikuje je širina repertoara, koji obuhvaća cijeli talijanski, njemački i dio slavenskog opernog stvaralaštva, rekao je Marin Blažević.

Intendant je najavio i izvedbu Druge simfonije Gustava Mahlera, poznate i pod nazivom "Uskrsnuće", u Centru Zamet 23. rujna.

U programu koji je i prvotno planiran za izvedbu u Centru Zamet sudjelovat će dvjestotinjak glazbenika, stotinjak članova Riječkog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT-a te stotinjak pjevača Riječkog opernog zbora i zbora HRT-a uz solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan. Dirigirat će novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker.

Svih dvjestotinjak izvođača rasporedit će se na pozornici u skladu s epidemiološkim preporukama, istaknuo je Blažević. Ali, zbog epidemioloških mjera, u koncertu će moći uživati samo 700 ljudi u publici. 

Uz otvaranje nove kazališne sezone i obilježavanje 135. obljetnice riječke kazališne zgrade, 3. listopada će u zgradi biti otvoren i prvi muzejski postav jednog institucionalnog kazališta u Hrvatskoj. Voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić najavila je otvaranje Galerije Zajc na, dugo godina zatvorenom, stubištu kojom je nekad publika izravno ulazila na balkon gledališta. Oživljavanje tog prostora inicirao je fotograf Dražen Šokčević, a uređenjem Galerije na balkonu će biti uređen "Klimt vidikovac".

Blažević je najavio i svečano otvaranje kazališne sezone 3. listopada s izvedbama dviju opera.

U podne će se u zgradi HNK izvesti Zajčeva opera "Nikola Šubić Zrinjski" pod ravnanjem Igora Vlajnića. Upravo je zbog ideje maestra Vlajnića da se predstava izvede s orkestrom s kakvim je i praizvedena, sa samo tridesetak glazbenika, ova izvedba i moguća u riječkom kazalištu u propisanim epidemijskim uvijetima.

Navečer je na programu Verdijeva "Aida" u koncertnoj izvedbi, s dirigentom Valentinom Egelom, a riječ je o dobrotvornoj izvedbi. Gostujući pjevači su se odrekli honorara, a sav prihod od ulaznica namijenjen je djelovanju novog opernog studija "Giorgio Surian". U tom studiju, rekao je Blažević, Surian i drugi operni umjetnici će raditi s četirima mladim talentiranim pjevačicama i pjevačima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo odvijanjem programa Rijeka 2020 - EPK, nakon stanke zbog pandemije koronavirusa. Ljeto su obilježili izvrsni programi u organizaciji HNK te izložbeni projekti, a do kraja godine će se uspjeti prirediti znatan dio izvorno planiranog programa, istaknuo je gradonačelnik.

Poslušajte kako su program najavili Blažević i Mažuran Jurešić:

Izvanredni glazbeni doživljaji kao uvod u novu sezonu, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.