Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: mnoštvo premijera i puno istraživanja

17.09.2017.

14:16

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanoj sjednici Kazališnog sabora, na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u protekloj sezoni po ocjeni publike, predstavljena je i vrlo bogata nova kazališna sezona 2017./2018.

U novu sezonu HNK Zajc ulazi s porukom "Opet pobjeđujemo sebe!" Intendant Marin Blažević objašnjava da ne posustaju: "...program je intenzivniji, frekventniji, donosi neke novosti. Tu su četiri baletne premijere, pet opernih premijera, četiri velike premijere u Hrvatskoj drami, isto toliko u Talijanskoj drami, laboratorijski programi, istraživački programi, za mlade, za stare, za one srednjih godina, različitih interesa. Narodno kazalište mora biti usmjereno različitim skupinama, generacijama, grupacijama ljudi."

Hrvatska drama ima četiri velike premijere. Bite će to "Vojcek" u režiji Anice Tomić, zatim suradnja Hrvatske drame i Baleta u režiji i koreografiji Matije Ferlina na pripovijetku Vladimira Nazora "Voda". Cijela klasa treće godine glume na riječkom Sveučilištu sudjelovat će u projektu za koji tekst piše Vedrana Klepica i nastupit će zajedno s glumcima Hrvatske drame u režiji Renate Carole Gattice. Posljednju premijeru, Švabove "Predsjednice" režirat će beogradska redateljica Bojana Lazić

Talijanska drama sezonu obilježava predstavama u čast velikih autora, a posebno ističu projekt "Gorski divovi" Pirandella.

Balet se u novoj sezoni vodi idejama raznolikosti: "Macbeth" u listopadu; "Ivica i Marica" u siječnju; "Rossini Cards" u svibnju; koprodukcija s Baletom HNK Split i Igorom Kirovim koja će se zvati "Bernstein Dances" zato što je stogodišnjica Bernsteinovog rođenja.

Opera je suvremena, s kreativnim idejama i spremna na istraživanje, a nudi premijeru "La Boheme" s Anamarijom Knego i Aljažom Farasinom uz dirigenta Ville Matvejeffa; "Didine i Eneja", premijeru barokne opere s Ivanom Srbljan; trilogiju Verdi Shakespeare u kojoj će tri glavne uloge tijekom mjesec dana pjevati Giorgio Surian i na kraju poslastica s Dunjom Vejzović "Norma".

Koncertna sezona bit će vrlo bogata jer će se izvesti neka od najpoznatijih djela simfonijske literature i praizvedbe novih djela pod ravnanjem vrhunskih dirigenata, a u komornim koncertima predstavit će se renomirani komorni sastavi. Sada nam samo preostaje zauzeti svoje sjedalo i uživati. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.