Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: Mozartov "Requiem" uz dirigenta Philippa von Steinaeckera

31.10.2017.

09:33

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči blagdana Svih svetih, na programu riječkog HNK Zajca, večeras u 19:30 sati, je izvedba Mozartova "Requiema". Ulaznice su gotovo rasprodane. Zbor je pojačan članovima Vokalnog ansambla Muzičke akademije u Puli, a izvedbom će ravnati Philipp von Steinaecker.

Uz zbor, pojačan članovima Vokalnog ansambla Muzičke akademije u Puli i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, nastupit će riječki vokalni solistički četverolist: sopranistica Ingrid Haller, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato te bas Slavko Sekulić.

Izvedbom će ravnati maestro Philipp von Steinaecker koji će prvi put nastupiti u Rijeci. Bio je prvi dobitnik Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koju dodjeljuje Orkestar doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment’s Melgaard).

Vlada koliko njemačkim romantičnim repertoarom, toliko i djelima Druge bečke škole. Njegova strast i razumijevanje za glazbu baroka i klasična razdoblja vodila su ga do osnivanja vlastitog instrumentalnog orkestra Musica Saeculorum.

"Requiem" Wolfganga Amadeusa Mozarta, jedno je od najvećih glazbenih djela uopće, a zbog složenosti relativno rijetko se izvodi. Djelo je naslov dobilo po prvome stihu: requiem aeternam ili pokoj vječni, a predstavlja molitvu za duše umrlih u iščekivanju Sudnjeg dana.

Mozart ga je napisao pred kraj svoga života, u Beču 1971. godine, fizički i duhom već gotovo posve slomljen, a posljednje riječi na koje je skladao glazbu su iz Lacrimose: Taj dan suza i žalostiDjelo je završio njegov učenik Franz Xaver Süssmayr, na temelju Mozartovih skica, a neke dijelove i samostalno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.