Hrvatski radio

Radio Rijeka

21:01 / 13.06.2018.

Autor: Tatjana Sandalj

HNK Zajc postao stručna baza Sveučilišta u Rijeci

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Ugovor potpisan između predstavnika HNK Ivana pl. Zajca i Sveučilišta u Rijeci, naizgled je samo još jedan u nizu ugovora o suradnji. Međutim, sličan ugovor nema niti jedno drugo kazalište ili sveučilište u Hrvatskoj.

Intendant HNK Zajca Marin Blažević najavio je, ekskluzivno u programu HRT Radio Rijeke, povratak mjuzikla na scenu riječkog kazališta u novoj sezoni. Bit će to "Sunset Boulevard" A. L. Webera, a na njemu će surađivati i studenti. Kao i na premijeri "Regoč" prema djelu Ivane Brlić Mažuranić u režiji Olje Lozice te predstavi "Leica format" koju će prema djelu Daše Drndić režirati Franka Perković.

Ugovor o suradnji između HNK Zajca, Sveučilišta u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci zapravo znači da riječki HNK postaje stručna baza za izvođenje nastave šireg područja izvedbenih umjetnosti: prije svega studija "Gluma i mediji", ali i za studente likovnih smjerova koji se bave scenografijom, kostimografijom i grafičkim dizajnom. 

Riječ je o specifičnom povezivanju umjetnosti i visokog obrazovanja u kojem se Kazalište obvezuje osigurati obrazovni kadar za dio studijskih programa, ali i stvoriti uvjete za studentsku stručnu praksu. Akademija, odnosno sveučilište i HNK Zajc obvezali su se i zajednički pristupati europskim fondovima i drugim oblicima financiranja.

Nakon potpisivanja ugovora, prvi praktičan korak bit će sudjelovanje istaknutih umjetnika HNK Zajca, kao vanjskih savjetnika, na prijemnim ispitima kod upisa nove generacije studenata studija "Gluma i mediji", a već u idućoj sezoni studenti će surađivati i na predstavama.

Poslušajte razgovor s intendantom Blaževićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.