Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc priprema impresivno raznoliku premijeru "Majstor i Margarita"

16.09.2016.

08:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HNK Ivana pl. Zajca sezonu će otvoriti šašavom, eklektičnom predstavom koja s novim prizorima donosi iznenađenja - bar je tako danas najavljena predstava "Majstor i Margarita" Hrvatske drame. Premijera u petak 16. rujna.

Izuzetno zahtjevnog posla postavljanja višeslojnog romana Mihaila Bulgakova na scenu i to u rekordnom roku, uhvatili su se redateljica Selma Spahić i dramaturg Dino Pešut. Jedan od najaktivnijih i najboljih redatelja u regiji, umjetnička direktorica Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Spahić tumači da je kratak rok prilično diktirao pristup i način rada na predstavi u kojoj je važno pitanje, barem za nju osobno, bilo: što bi bilo da je ikada ženi bilo dopušteno da bude mesija?

I još jedna važna novost, iako ne izravno vezana uz premijerni naslov. Od petka će se ansamblu biljetera riječkog HNK Zajca, kao društveno angažiranog i odgovornog kazališta, naći i tri osobe sa sindromom Down: Goran GalogažaIzabela Kuić i Leo Kovačević. Želimo im svu sreću u njihovom prvom poslovnom angažmanu. 

Pešut je roman najprije adaptirao za scenu, a onda su taj materijal ponovno parali i šili. Kako uopće raditi bilo kakvo skraćivanje kada svako poglavlje otvara veliku temu? Dramaturg tumači da su na kraju materijal svladali u blokovima i dobili impresivno raznoliku predstavu u kojoj je tema istine-kukavičluka-krivnje samo jedan od slojeva. 

Prvi put u Riječkom HNK radi i Nataša Kopeč, Puljanka sa Zagrebačkom adresom, koja priprema ulogu Margarite kao snalažljive, emotivne, empatične žene. Uz nju na sceni će biti i u vaše ruke ponuditi scensku istinu Bulgakova Anastazija BalažDean KrivačićJelena LopatićJerko MarčićJasmin MekićNikola Nedić i Damir Orlić.

Glazbu za riječkog "Majstora i Margaritu" skladao je Draško Adžić, scenografiju oblikovala Aleksandra Ana Buković, kostime Darinka Mihajlović, scenski pokret Mila Čuljak, a svjetlo Boris Blidar

Predstava će biti izvođena s publikom na pozornici, pa glumcima neće promaći budete li na stolici zadrijemali tijekom više od dva sata koliko predstava s pauzom traje. Premijera je u petak 16., u 19:30, a premijerni blok traje do 21. rujna. Poslušajte kako o radu na predstavi govori autorska ekipa te ulomak iz predstave: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.