Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: Talijanska drama komedijom za kraj sezone

09.06.2015.

15:06

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za kraj sezone Talijanska drama riječkog HNK Zajca u koprodukciji s La Contrada - Teatro Stabile iz Trsta priprema premijeru "Zoran e il cane di porcellana / Zoran i pas od porculana". Komedija će premijerno biti prikazana u subotu 13. lipnja i bit će to jedina izvedba do listopadskih repriza i turneje po Italiji u studenom.

Nakon filmske slovensko-talijanske koprodukcije "Zoran, moj nećak idiot", očekujemo kazališnu hrvatsko-talijansku koprodukciju. Ravnateljica talijanske drame riječkog HNK Leonora Surian tumači da su, u suradnji s tršćanskim kolegama, odlučili pripremiti predstavu o tome što je bilo prije radnje koja se događa u filmu. Tekst je napisao Aram Kian, dramatizirao ga je i predstavu režira Andrea Collavino čije je polazište ideja da je svaka komedija zapravo neuspjela tragedija.

Na početku filma umire Zoranova nona, a u predstavi je uloga nonne Anye pozamašna. Tumači je Elvia Nacinovich, zahvalna autorima što su nonu "uskrsnuli", najavljuje da će njena uloga podsjetiti da život u kojem nismo sami sebi oprostili greške znači - život u paklu. Obzirom na suradnju s tršćanskim teatrom dio gostujućih glumaca već je radio u Rijeci, a dio je tu prvi put. Među njima i mladi Stefano Bartoli koji tumači naslovnu ulogu.

Scenografiju je oblikovao Stefano Katunar, kostime Manuela Paladin Šabanović, a svjetlo Bruno Guastini. Stripovska inspiracija predstave vidljiva je u plakatu što ga je oblikovao Andrea Tich, a cijela izložba radova nastalih uz rad na predstavi bit će postavljena u kazalištu najesen uz reprize komedije.

"Zoran e il cane di porcellana" bit će u Rijeci repriziran u listopadu, a na turneju po Italiji krenut će u studenom. Poslušajte razgovor s autorima predstave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.