Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc u Finskoj: riječka Opera gostuje na Savonlinna Opera Festivalu

26.07.2022.

10:30

Autor: Tatjana Sandalj

Olavinlinnan katsomo 2019. - tu će gostovati HNK Zajc

Olavinlinnan katsomo 2019. - tu će gostovati HNK Zajc

Foto: - / HNK Zajc

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca gostuje na Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu. U dvorcu Olavinlinna nastupaju od 26. do 30 srpnja. 

Opera riječkog HNK Zajca predstavit će se publici baroknim spektaklom "Julije Cezar u Egiptu" Georga Friedricha Händela pod dirigentskom palicom maestra i čembalista Benjamina Bayla, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te opernim jednočinkama što su ostvarene u koprodukciji s HNK-om u Osijeku: "Arlecchino" Ferrucia Bussonija i "Gianni Schicchi" Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela


Opera "Julije Cezar u Egiptu" bit će izvedena tri puta 26., 28. i 30 srpnja, a riječko-osječke jednočinke na programu su 27. i 29. srpnja.


"Gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti, dakle ne samo naše Opere. Značaj tog gostovanja utoliko je veći što nam se u koprodukciji 'Arlecchina' i 'Gianni Schicchi' pridružio HNK u Osijeku, pa će naši zajednički nastupi u Savonlinni biti i neupitna potvrda važnosti Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga je inicirao 'Zajc' i kojemu sam prvi koordinator", kaže intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević. 


Blažević je dodao i da riječka Opera u Savonlinnu odlazi s najjačom reprezentacijom opernih solistica i solista iz Hrvatske koji nikada u tako velikom broju i sjajnom sastavu nisu gostovali na nekoj opernoj pozrnici u inozemstvu. 


Pred očekivanih 10.000 gledateljica i gledatelja u Savonlinni tijekom pet dana nastupit će: Giorgio Surian, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Haller, Leon Košavić, Sonja Runje, Marko Špehar, Anamarija Knego, Darija Auguštan (pobjednica Natjecanja Zinka Milanov prošloga tjedna), Luka Ortar, Slavko Sekulić, Franko Klisović, Emilia Rukavina, Bože Jurić Pešić... uz inozemne goste Michaelu Selinger i Bryana Gonzalesa Lopeza.


Gostovanje u Savonlinni je produkcijski i logistički najzahtjevniji projekt riječkog HNK Zajca u proteklih, najmanje 20 godina. Na putu je gotovo 130 umjetnica i umjetnika, produkcijskog i tehničkog osoblja.


Gotovo sve troškove projekta pokriva Festival u Savonlinni, a riječko kazalište je od Ministarstva kulture i medija HR dobilo dosad najveći iznos za brojna međunarodna gostovanja u protekle tri godine. 


Operni festival u Savonlinni jedan je od najvažnijih i događaj od najvećeg međunarodnog značaja u Finskoj, stoji u priopćenju HNK Zajca. Festival koji traje mjesec dana održava se u Olavinlinni, srednjovjekovnom dvorcu smještenom na otoku usred jezera, a tijekom Festivala obasjan je bijelim noćima finskog ljeta. 


Kada je svjetski poznata finska sopranistica Aino Ackté prvi put posjetila dvorac Olavinlinna 1907. godine, znala je da će romantični dvorac smješten usred jezerskog krajolika 'nadnaravne ljepote' biti savršeno mjesto za operni festival. Godine 1912. njena je vizija postala stvarnost i tog je ljeta održan prvi operni festival u Savonlinni, što ga je učinilo jednim od prvih opernih festivala u svijetu. 


Osim što svake godine postavlja vlastite produkcije, Festival ugošćuje i poznate operne kuće sa svih kontinenata. Prije dvogodišnje pandemijske stanke, 2019. godine bile su dvije gostujuće operne kuće: Teatro alla Scala iz Milana i Volksoper Wien, a ove je gostujuća operna kuća iz Hrvatske, Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca.


Nakon Savonlinne i zasluženih godišnjih odmora, u riječkom HNK Zajcu kreću pripreme za gostovanje Opere i Baleta, s "Otellom" i "Plamtećom vodom" na Kreti, u Heraklionu, pa Baleta s "Romeom i Julijom" u Ludwigsburgu...


Galerija
Anamarija Knego u prizoru opere "Julije Cezar u Egiptu", Foto: -/HNK Zajc
Prizor iz jednočinke "Gianni Schicci", Foto: -/HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.