Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li Tribusonov zločin na Lokvarskom jezeru i na televizijske ekrane?

09.06.2016.

16:03

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lokvarsko jezero, u srcu Gorskoga kotara, mjesto je zločina u kriminalističkome romanu "Sestrica s jezera" poznatoga hrvatskog književnika Gorana Tribusona. Lani objavljenu knjigu autor je došao predstaviti nedaleko od područja u koje je smjestio radnju.

Zamisao Gradske knjižnice Delnice da jednoga od najpoznatijih hrvatskih autora kriminalističkih romana dovede "na mjesto zločina" pokazala se i više nego zanimljivom. To je potvrdio i sam Goran Tribuson, naglasivši kako je prije promocije osjetio svojevrsni strah zbog suočavanja s čitateljskom publikom koja bolje od njega poznaje kraj u kojem se događaju izmišljena ubojstva o kojima je pisao.

Za krimiće, je kaže, važno da pisac nastoji koristiti što više autentičnih lokacija. Stoga je u pripremi za pisanje korištenjem karata i drugih internetskih alata mjesecima virtualno istraživao područje koje, priznaje Tribuson, dotad nije poznavao. Odabir Gorskoga kotara smatra dobrim i zbog dojma koji na čitatelja ostavlja činjenica da se zločin događa u okruženju idilične prirode.

Ta je priroda lani privukla inozemne filmaše koji su snimali nastavak Winnetoua, a kako su domaći dosad ekranizirali niz Tribusonovih romana, nameće se pitanje - hoće li i Sestrica s jezera biti ekranizirana. Poslušajte što je na predstavljanju knjige u motelu blizu Lokvarskoga jezera zabilježio Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.