Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hommage stoljeću radija: predstava "Eter nad Berlinom" u Rijeci

24.04.2017.

09:31

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kazališni projekt o radiju, predstava "Eter nad Berlinom" Pavlice Bajsić Brazzoduro, gostuje u Rijeci, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, danas u 19:30. Autorica, u hommageu stoljeću radija, otkriva skrivene radijske mehanizme.

Po završetku predstave, bit će održan razgovor s publikom što će ga moderirati dramaturginja Nataša Antulov.

"Eter nad Berlinom" je premijerno izveden u veljači prošle godine u berlinskom kazalištu Ballhaus Ost u koprodukciji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba. Riječ je o novoj verziji popularne zagrebačke predstave "Hoerspiel" - mala igra za slušanje (i gledanje) koja u Hrvatskoj igra već tri godine.

Hommage stoljeću radija je osnovna zamisao autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro. "Male ljude iz radio-kutije" izvodi pred svjetla reflektora i publici otkriva skrivene radijske mehanizme, lokalne radijske povijesti te autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija.

Ivana Rushaidat nastupa kao Marlene Dietrich u "Das ist Berlin", Matija Antolić kao Ivo Robić, starijoj generaciji njemačke publike poznatiji  kao Mr. Morgen u izvedbi "Fremde in der Nacht", a Dino Brazzoduro izvodi odu "Malom radiju", intimnu Brechtovu pjesmu izbjeglice koji sa sobom vuče tranzistor i moli ga da nikada ne zanijemi i nastavi mu prenositi glasove njegovih neprijatelja.

Uz berlinske glumce Andreasa Nickla i Artemis Chalkidou u predstavi igraju zagrebački glazbenici i glumci Ivana RushaidatDino Brazzoduro i Matija Antolić.

Za "Eter nad Berlinom" autorica je inspiraciju tražila u djelima Heinricha Bölla, Bertolta Brechta, Alfreda Brauna i Zvonimira Bajsića te u berlinskom Rundfunk Archivu. Tamo je pronašla radijske snimke stare više od 90 godina, a posebno ju je dojmila radijska reportaža iz logora Oranienburg iz 1933., koja je u predstavi scenski rekonstruirana i govori o svevremenom odnosu medija i politike te širenju diskursa straha i nužnosti obrane, odnosno napada. Originalna reportaža završava potresnim riječima naci-reportera: "Dragi radijski slušatelji i slušateljice, javite na radio-stanicu ako netko pokuša vama manipulirati, pomognite tako i vi u izgradnji nove nacionalsocijalističke zemlje Europe."

U predstavi njemački glumci izvode i djela Zvonimira Bajsića, autoričinog pokojnog oca koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. "Slike iz života jednog radio-dramaturga" su njegova posljednja radio-drama, a "Praško proljeće 84." je njegovom posljednji fičer, odnosno dokumentarna radio-drama koja je izvorno nastala u produkciji Sender Freies Berlina (Radio Slobodni Berlin).  

Dizajn plakata i svih popratnih materijala oblikovala je studentica dizajna Klasja Habjan, dizajn svjetla Marino Frankola, ilustracije Dalibor Barić, nagrađivani autor eksperimentalnih filmova, a ton Mario Fište iz Berlina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.