Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska kinopremijera "Lazara": ljubavni triler o švercanju izbjeglica

22.03.2017.

12:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Triler "Lazar" u režiji Svetozara Ristovskog u hrvatska kina kreće od četvrtka 23. ožujka, nakon premijere u Art-kinu Croatia u Rijeci, na koju dolaze dvojica glavnih glumaca – Vedran Živolić i Goran Navojec. Film prati život krijumčara ilegalnih imigranata na granici Makedonije i Grčke.

Nakon što njegov otac napusti obitelj, Lazar je prisiljen naglo odrasti. Ulazi u svijet kriminala, iz kojeg pokušava izaći nakon što se zaljubi u Katarinu – no prošlost je teško ostaviti za sobom.

Makedonski redatelj Svetozar Ristoski, rođen 1972. godine, živi između Makedonije i Kanade. Scenarij filma napisali su redatelj i njegova supruga Grace Lea Troje, a snimljen je u makedonsko-bugarsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Fotografiju potpisuje Dejan Dimeski, a montažu Benoit Delbove i Atanas Georgiev.

"Lazar" je gostovao na brojnim festivalima, a glumac Vedran Živolić je u Puli nagrađen Zlatnom arenom. Nataša Petrović i Goran Navojec su na filmskom festivalu u Mostaru nagrađeni za najbolju žensku i mušku sporednu ulogu.

Film koji se bavi gorućim svjetskim problemom migranata u osnovi je ljubavni, kaže redatelj. Zatomljeni emotivni život mladog kriminalca budi se zaljubljivanjem, nakon čega je prisiljen pronaći hrabrosti da se suoči sa samim sobom i razvije vlastitu savjest. Premijera počinje u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.