Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska praizvedba romana Christe Wolf "Kasandra"

15.03.2016.

09:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Kasandra" prema istoimenom romanu Christe Wolf, u dramatizaciji i režiji Nade Kokotović, s Mirom Furlan u naslovnoj ulozi, produkcija Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, praizvedena će biti 15. ožujka u 19:30.

Predstava "Kasandra" Christe Wolf temeljena na klasičnoj antičkoj priči u premijernom bloku riječkog HNK Zajc na programu je do 21. ožujka.

To je tekst o autsajderu, ženi, u državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja. "Kasandra" je priča o ženi koja je pretvorena u objekt.

Kasandra se u teškom i dugotrajnom procesu oslobađanja, od mitski nesretne proročice razvija u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture. Redateljica i koreografkinja Nada Kokotović u arhaičnoj bitki spolova kritički gleda na ulogu žena u našem društvu. Ulogom Kasandre se Mira Furlan, ikona jugoslavenskog kazališta i filma, prvi put vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta nakon 1991. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.