Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rupa" Ivane Bodrožić među 10 najboljih kriminalističkih romana na svijetu

21.12.2021.

11:09

Autor: Anja Matić

autorica Ivana Bodrožić

autorica Ivana Bodrožić

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Ivana Bodrožić prošloga je tjedna gostovala u Rijeci i predstavila svoj novi roman "Sinovi, kćeri", a njen engleski prijevod romana "Rupa“ uvršten je na listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana ove godine.

Nagrada je dodijeljena prema izboru američkog portala specijaliziranog za žanrovsku književnost CrimeReadsa, a na listi najboljih se nalazi samo 10 romana iza kojih je samo četvero europskih autora. 

Nedavno preveden roman Ivane Bodrožić koji tematizira traumu, osvetu i beznađe noir je koliko može biti. Dolazak novinarke u neimenovani gradić, u kojem kvartovska sjećanja sežu daleko dok pravda ostaje kratkog dometa, postaje katalizator za nove eksplozije etničke mržnje. Novinarka je stigla kako bi intervjuirala Hrvaticu koja je zatvorena jer je spavala sa svojim srpskim učenikom te ga uvjerila da joj ubije muža. No, ona je također tu s misijom da sazna istinu o svom davno nestalom ocu – ako joj diskretna veza s politički nepristranim taksistom ne poremeti potragu. Mračno, razorno i lirično.

CrimeReads

Roman "Rupa" objavljen je 2016. godine u Hrvatskoj te proglašen najboljim kriminalističkim romanom nedavne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), u SAD-u ga je objavio Seven Stories Press, a popratile su ga brojne izvrsne kritike uključujući i onu u New York Timesu u kojoj jednostavno zaključuju kako Bodrožić smjelo i uvjerljivo bilježi što je jedna zemlja odlučila zapamtiti, a što pak svjesno potisnuti, sve u prijevodu Ellen Elias-Bursać.


Prošlotjedno gostovanje poznate autorice poslušati možete ovdje: https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/kultura/ivana-bodrozic-0-4012651.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.