Hrvatski radio

Radio Rijeka

Human Rights Film Festival: filmovi o ljudskim pravima u Art-kinu Croatia

07.12.2017.

14:21

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od večeras je na repertoaru Art-kina Croatia Festival filmova o ljudskim pravima - Human Rights Film Festival, koji u četiri dana donosi 12 novih filmskih naslova, svakodnevno u 17, 19 i 21 sat. Festival se održava u Zagrebu, a Riječani imaju prilike vidjeti odabrani dio festivalske selekcije.

Festivalski program počinje danas u 17 sati norveško-švedskim dokumentarcem "Bez zaklona", koji donosi priču o medicinskom bratu u hitnoj službi bolnice nedaleko od Bagdada. U 19 sati slijedi još jedan dokumentarni film, "Pitaš li se tko je pucao?", u kojem se forenzički ispituje prošlost i suočava gledatelje s rasizmom američkog društva. Posljednji film prvog dana je austrijski dokumentarac "Bez naslova" Michaela Glawoggera i Monike Willi – koji je 'bez teme', 'bez naslova', 'bez imena', a zapravo predivan kolaž života. 

Pored navedenih filmova, ovogodišnji je festivalski novitet program pod nazivom Sjedinjene Države Levanta, koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Kroz spomenuti će program, pored filmova koji progovaraju o temi, po prvi puta u Hrvatskoj biti predstavljena suvremena bliskoistočna književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, revija će predstaviti šestero književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine te objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta.

Petak, drugi dan HRFF-a, donosi francusku dokumentarnu priču o zloglasnome japanskom kanibalu ("Caniba"), te dvije igrane drame: "Projekt Florida", koji nas vodi u floridsku suburbiju, te indie dramu "Sedmoga dana", priču o stalnom sukobu između nade u ostvarenje 'američkog sna' i teške svakodnevice. 

Treći dan donosi francusko-kinesko-njemački dokumentarac "Gospođa Fang", koji prikazuje posljednjih deset dana u životu žene koja pati od Alzheimerove bolesti, zatim atmosferičnu dramu "Štakori s plaže", koja prati tinejdžera iz Brooklyna koji dane provodi drogirajući se i tražeći starije muškarce za zabavu, te njemački dokumentarac "Rizik" redateljice Laure Poitras o Jullianu Assangeu, utemeljitelju zviždačke platforme WikiLeaks, snimljen tijekom nekoliko godina Assangeova zatočeništva u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.

Posljednji dan festivala, u nedjelju, na repertoaru je američki dokumentarac "Dawson City - Zamrznuto vrijeme", koji donosi rekonstrukciju gradića Dawson kroz filmske isječke iz studija Thomasa Edisona te kultne fotografije Erica Hegga. Slijedi čileanska drama "Jedna čudesna žena", o transrodnoj osobi koja je na društvenoj margini, ali je mi imamo prilike vidjeti onakvu kakvu sama sebe vidi. Film je inače otvorio Human Rights Film Festival u Zagrebu u utorak. Posljednji film gostovanja festivala je još jedan recentni dokumentarni film, "Grad duhova" redatelja Matthewa Heinmana, koji nas vodi u Raku, glavni grad tzv. Islamske države. 

Program Human Rights Film Festival gostuje u Art-kinu „Croatia“ u suradnji s Multimedijalnim institutom, Udrugom Filmaktiv i Udruženjem za razvoj kulture Urk. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.