Hrvatski radio

Radio Rijeka

I Rijeka ima svog "Orašara"

15.12.2013.

13:32

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Omiljeni klasični bijeli balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, u režiji i koreografiji Ronalda Savkovića, nakon punih 25 godina te šest mjeseci intenzivnih proba zaživio je na pozornici HNK Zajca.

Riječki Orašar sinoć je vrlo uspješno izveden pred prepunim gledalištem. Snovi glavne protagonistice bajkovitog baleta, djevojčice Clare postali su sinoć stvarnost pred publikom koja je dugo u Rijeci iščekivala klasični bijeli balet. Zanimljivo režiran, s malim pomakom prema sadašnjosti, ali u duhu čarolije vremena u kojem je nastao, riječki je Orašar dobio na originalnosti i ljepoti, a publika je to nagradila bogatim pljeskom. 

Svaka nacionalna kuća treba imati na repertoaru ovaj balet, a mi se natječemo za zlatnu medalju, rekla je intendantica Nada Matošević Orešković. Naime, Orašar Petra Iljiča Čajkovskog ovog se prosinca igra i u Splitu, Osijeku i Zagrebu, a nakon punih 25 godina te šest mjeseci intenzivnih proba, taj je klasični bijeli balet zaživio i na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca.

Posebna izvedba bit će i na Silvestrovo, 31. prosinca, a zbog iznimnog interesa publike, Orašar će igrati i 7., 8. i 9. siječnja. Dirigent je Igor Vlajnić, a glavnu ulogu djevojčice Clare graciozno pleše mlada Marta Kanazir. Uz nju se riječkoj publici predstavio izvrstan Joseph Cane kao Princ, Christina Lukanec u ulozi Snježne kraljice, Andrei Koteles kao Drosselmayer i cijeli baletni ansambl. U predstavi sudjeluju još i djevojčice i dječaci koji su prošli audiciju te članovi riječke Academie de Capoeira i parkour skupine Ri-Run.

Autorsku ekipu još čine dramaturg Darko Lukić, scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Aleksandar Nošpal i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić

Orašar spada u najljepša djela klasične baletne literature i jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih baleta već više od jednog stoljeća. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo ovaj poznati balet zbog njegove čarolije kao stvorene za blagdansko vrijeme. 

Publika je sinoć oduševljeno nagrađivala izvođače na otvorenoj sceni Zajca, a pljesak je na kraju upotpunjen mnogim uzvicima bravo. Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović i dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.