Hrvatski radio

Radio Rijeka

I Vrbnik je EPK susjedstvo: pridružite se trodnevnom virtualnom programu

12.04.2021.

16:33

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

"Obrni kolo!" naziv je virtualnog programa kojim se Vrbnik uključio u program 27 susjedstava Rijeke Europske prijestolnice kulture. Program što su ga Vrbenčani pripremili pronađite na Facebook događaju "Obrni kolo!".

Glagoljaštvo, tradicijska glazba i umjetnost čine program "Obrni kolo!" kojeg možete pronaći OVDJE

Program su nazvali "Obrni kolo!" jer kolo u Vrbniku ima višestruko značenje: glagoljsko kolo nalazi se na nekoliko različitih lokacija i sastoji se od više kamenih oblutaka koji predstavljaju crtovlje za ispisivanje glagoljice; tradicionalni ples Vrbensko kolo sastavni je dio bilo kakvog veselja u Vrbniku; kolo je simbol povezivanja, objedinjavanja i pokretanja.

Vrbenčani su u kolu zavrtjeli staro i novo, tradiciju i baštinu s nekim novim idejama i interpretacijama baštine. U realizaciju su uključili sve generacije, a povezali su se i s timovima iz nekih drugih susjedstava pa se nadaju budućim suradnjama. 

Ponedjeljak - dan za sopeni i kanet po vrbenski

Virtualni dani susjedstva Vrbnik EPK u ponedjeljak 12. travnja počinju programom Pisek, posvećenom bavljenju vrbničkom tradicijskom glazbom, stopljenom sa suvremenim glazbenim izričajima.

Program je nazvan po dijelu sopeli, tradicionalnog puhačkog drvenog instrumenta koji mora biti, kažu znalci, natopljen vinom i dobrom voljom da bi se moglo svirati.

Knjiga "Obrni kolo! – sopeni i kanet po vrbenski" će za buduće generacije sačuvati notne zapise autohtonih vrbničkih instrumentalnih i vokalnih skladbi. Zbirka sopena i kanta koja se izvodi na području Vrbnika sadrži 26 zapisa za sopeli i osam pjesama u dvoje (za ženske glasove).

Autor i urednik knjige i pratećeg CD-a je Nikola Kovačić, akademski glazbenik iz Rijeke i zaljubljenik u tradicijsku glazbu otoka Krka. Instrumentalne skladbe izveli su Dorijan Polonijo i Ivo Zlatko Volarić, a vokalne dvije generacije vrbenskih kanturic. Fotografije u knjizi su iz arhive TZO Vrbnik, otočnih fotografa Luke Tabaka i Srđana Hulaka, Željke Kovačević te privatnih vrbničkih albuma.

Utorak - virtualno putevima glagoljice

Da Vrbnik glagolja od srednjeg vijeka do danas i da je glagoljica i dalje živa, pokazat će program Vrbnik glagolja koji se već godinama ostvaruje u suradnji Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, Katedre čakavskog sabora Kornić, Turističke zajednice Općine Vrbnik i Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan". Održavaju se ljetne škole glagoljice, kreativne radionice, izložbe, predavanja, projekcije, sajam baštine. Okupljaju se djeca i mladi, stručnjaci za glagoljicu, entuzijasti i kreativci, a sve s radi čuvanja i popularizacije bogate glagoljaške baštine, poučavanja i stvaranja.

Vrbnik je po broju sačuvanih glagoljskih rukopisa, tiskanih knjiga i kamenih glagoljskih rukopisa prvak na ovim prostorima. Putevi glagoljaške pismenosti povezali su Vrbnik s bugarskim susjedstvom Nova Kultura Fondacija iz Sofije i voditeljicom Marianom Assenovom. Tim Susjedstva Vrbnik bio je pozvan na njihov Goatmilk festival u Beloj Rečki.

Srijeda - predstavljanje velike stvaralačke snage Vrbnika

Srijeda je dan za program Vrbnik Art, u kojem se na Facebook događanju predstavljaju vrbničke umjetnice: Miriam Volarić, Nika Polonijo, Lucija Ostrogović i Zvijezdana Depikolzvane.

Planiran je višednevni umjetnički festival na koji bi umjetnice pozvale prijatelje umjetnike i kreativce da ulice i trgove kamenog grada ispune svojim stvaralaštvom, a trebala je biti održana i radionica za djecu

U aktualnim epidemiološkim prilikama, u mini online izložbi Glagoljarnici umjetnice će otvoriti bogatu riznicu glagoljaške baštine i predstaviti radove inspirirane glagoljicom, tragovima prošlosti i bodulskim okruženjem, ali u novim izazovima virtualnog svijeta.

 

Nositelji inicijative susjedstva Vrbnik su Turistička zajednica Općine Vrbnik, Sanja Polonijo, Dina Valković, Elizabeta Jurešić i Meri Lukarić, a partneri programa su Primorsko-goranska županija, Općina Vrbnik, PZ Gospoja, Gospoja ugostiteljstvo, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, UiT Nada, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Konoba Luce i Pekara Vrbnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.