Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Il bonsai ha i rami corti" je izvrsna monokomedija o životu u izolaciji

21.05.2020.

10:03

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: - / -

Riječki HNK Ivana pl. Zajca napokon je, na veliko zadovoljstvo publike, u srijedu otvorio vrata. Prva na programu u novoj normalnosti bila je premijera monokomedije o životu u izolaciji "Il bonsai ha i rami corti / Bonsai ima kratke grančice", Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema.

U novom postavu gledališta, ugodno sjedeći, uživali smo u virtuoznoj igri mlade i sjajne glumice Serene Ferraiuolo, koja nas je ležernošću pokreta, izražajnog lica, čiste dinamike govora i bujicom glumačkih emocija posve oduševila.

U ulozi Stefanije Laganini, Serena je oslikala svijet mnogih koji su u ovo doba korone živjeli u izolaciji, u svoja četiri gradska zida, pokušavajući osmisliti svoj dan i učiniti ga sadržajnim. No, vrijeme samoće je dugo i teško i čovjek počinje ulaziti u nutrinu, raščlanjujući sebe i svoje postupke, a izolacija polagano, ali sigurno, ruši brižljivo izgrađenu ravnotežu.

Treba ipak biti hrabar, prihvatiti svoje slabosti, zagospodariti svojim mislima i preživjeti. Dočekati trenutak kada se otvaraju vrata, kada osjećamo miris cvijeća na poljima i gledamo u plavetnilo neba i sunčano tkanje. To nam je kroz suze i smijeh poručila sjajna glumica, kojoj je kao koautor i redatelj izvrsne monokomedije pomogao kolega  Giuseppe Nicodemo.

Bio je to izazovan i obećavajući početak programa nazvanog "Velika revija malih formata". Poslušajte:

Izvrsna monokomedija o životu u izolaciji, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.