Hrvatski radio

Radio Rijeka

Impresivna izvedba Mahlerove Druge simfonije u Centru Zamet

24.09.2020.

10:53

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Koncert u Centru Zamet (Foto: Nel Pavletić / Pixsel)

Koncert u Centru Zamet (Foto: Nel Pavletić / Pixsel)

Foto: - / -

Drugu simfoniju "Uskrsnuće" Gustava Mahlera sinoć su u riječkoj Dvorani Zamet izveli Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u suradnji sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, kao dio programa Rijeka EPK 2020.

Impresivna je bila slika tako velikog broja izvođača pred isto tako velikim brojem zainteresirane publike koja se pridržavala epidemioloških mjera u velikoj i prostranoj dvorani. Mahlerova Druga simfonija uzbudila je sva čula slušatelja, ta glazba kasnog romantizma u kojoj se zrcali skladateljeva vjera u snagu ljubavi, otkupljenja, ali istovremeno i njegovo kolebanje u uzvišene emocije, koje se tako snažno čuje u proturječnostima glazbenih izričaja obojenih njegovim sumnjama.

Kroz djelo se razlijevaju trijumfalne melodije u ritmu koračnica, opojan zanos, nagla smirenost, pa onda bura nemira, sukob svjetla i tmine. U ovoj simfoniji, njegovoj najcjelovitijoj, prisutan je ljudski glas, zbor i dvije solistice, a sinoć su to snažno i s puno osjećaja izvele sopranistica Kristina Kolar i mezzosopranistica Ivana Srbljan uz rafinirano obojeni i precizan zbor.

A dva orkestra su zajednički disala pod čistim vodstvom dirigenta maestra Philippa von Steinaeckera, stvarajući bogati glazbeni kolorit i bujni, voluminozni zvuk. Dinamika je bila suptilno izrađena, ekspresivno donoseći glazbene slike, počevši prvi stavak u c-molu, da bi završetak simfonije bio u Es-duru, vodeći nas od vrhova prekrasne ljepote do dna teške svakidašnjosti, kroz stavke koji su se naglo izmjenjivali u burnim ekstazama očaja i prelijepim dodirima mirnoće i nade.

Pohvale drvenim i limenim puhačima, kao i dvjema harfisticama, uz izvrsne udaraljkaše i sjajno uigrane gudače. Publika je osjetila i nagradila snagu Mahlerove glazbe i gusto pisane partiture koju su s puno umjetničke strasti prenijeli svi glazbenici zajedno. Poslušajte:

Mahler u Centru Zamet, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.