Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inatljiva neovisna kazališna scena već se veseli idućem FEN-u

04.04.2016.

12:46

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival neovisnih kazališta peti put pretvorio je Opatiju u grad živog kazališta, a za FEN već postaje tradicija da su ulaznice za sve predstave – rasprodane. Što to publika prepoznaje u neovisnom kazalištu?

Nakon petog FEN-a u organizacijskom stožeru Festivala Opatija rezultate zbrajaju umorni, ali izuzetno zadovoljni jer se neovisno kazalište igralo, o njemu se razgovaralo, uz njega živjelo od jutra do kasne večeri. Neveliki tim organizirao je program u kojem su bile 24 predstave ili 25 sati kazališta, uz radionice, razgovore i još čitav niz kazalištem obojenih detalja.

Čime se bave, predstavilo je 115 djelatnika iz 20 neovisnih kazališta. Izgleda puno za Hrvatsku u kojoj je besparica problem svima, ali su njome neovisna kazališta posebno pogođena. Inatljiva neovisna scena opstaje uprkos novčanim problemima, a neovisnih kazališta sve je više. Ne znači da će sva i opstati, ali uporna nastojanja tu scenu čine posebno živom.

I aktualnom. Jer neovisna kazališta reagiraju na trenutnu situaciju i to publika prepoznaje. Na opatijskom FEN-u, program koji traje danima, u jedanaest prostora, a ulaznice sve redom - rasprodane. Njih više od tri tisuće. Zašto se vole publika i FEN i jesu li neovisna kazališta budućnost, govori ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.