Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ingrid Haller: Glazbena škola koncertima obilježava 200 godina rada

19.11.2019.

13:49

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Ingrid Haller (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Ingrid Haller (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Riječka Glazbena škola 2020. godine slavi 200 godina postojanja, i ove školske godine su osmislili koncertnu sezonu u Mramornoj dvorani, kojom žele doprinijeti afirmaciji škole, sudjelovati u edukaciji koncertne publike i kulturnom životu zajednice, ali i dati svoj doprinos u EPK godini.

Organizirali su 19 koncerata, među kojima su tematski, obljetnički, kao i nezaobilazni koncert profesora. Surađuju izvan Mramorne dvorane Pomorskoga i povijesnog muzeja i s riječkim HNK Ivana pl. Zajca i Školom za primijenjenu umjetnost. Pjevat će, kao i dosad, misu zahvalnicu, a u pripremi je i nova, bogato opremljena i suvremeno dizajnirana monografija škole, napravljena u suradnji s Prirodoslovno-grafičkom školom.

Također, po prvi puta organiziraju i edukacijeske koncerte za učenike osnovnih i srednjih škola, a na proljeće organiziraju po treći puta i Dan otvorenih vrata, kad škola širom otvori svoja vrata učionica i kad svaki kutak, od dvorišta, stubišta do svih dvorana i učionica, pršti od glazbe.

Na kraju školske godine, u suradnji s PGŽ-om i Pomorskim i povijesnim muzejom, organizirat će se, na otvorenome, koncertno iznenađenje. 

Tim ljudi radi na tim projektima, umreženi su na sve moguće suvremene načine, a od prošle godine su prva škola u Republici Hrvatskoj koja je uvela on-line aplikaciju za planiranje i prijavljivanje koncertnih programa, čime su i na taj način otvorili put većoj digitalizaciji škole i suvremenijem načinu rada.

O obilježavanju 200 godina rada Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova poslušajte u razgovoru s profesoricom Ingrid Haller:

Ingrid Haller o 200 godina Glazbene škole, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Ingrid Haller i Gloria Fabijanić Jelović (Foto: Domagoj Zorić / HRT - Radio Rijeka)

Ingrid Haller i Gloria Fabijanić Jelović (Foto: Domagoj Zorić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.