Hrvatski radio

Radio Rijeka

Instalacija na riječkom Molo longu: poziv na igru i razmišljanje o samoći

17.09.2020.

11:57

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

Prostorna intervencija Svjetlane Despot koja je šetačima na riječkom lukobranu još sredinom ljeta omogućila da se osame, ispovijede prijatelju, popnu na postolje Slobode ili dobiju zagrljaj, bit će predstavljena uz prigodan program u četvrtak u 19:30 sati.

Svjetlana Despot imala je potrebu materijalizirati kolektivno stanje svijesti i tako su nastali interaktivni objekti obogaćeni izrekama poznatih autora. Cilj joj je bio potaknuti šetače na razmišljanje o intimnim temama.

"U situacijama kad se osjećamo sami i izdvojeni od ostalih ljudi, čitav nam svijet izgleda tužno i besmisleno. Kada čovjek ne osjeća zajedništvo, tišti ga osjećaj izdvojenosti. To nije osjećaj koji samo ponekad obuzima nekog pojedinca, to je osjećaj koji je zajednički svim pripadnicima ljudske vrste kao društvenim bićima. Potrebno je samo malo zagrepsti po površini da bismo ga osjetili", piše autorica i dodaje:  

"Zbog toga većina ljudi izbjegava izdvojenost i Samoću i učinit će sve da izbjegne unutarnji osjećaj usamljenosti popunjavajući tu prazninu brojnim aktivnostima i ciljevima. Trčeći za tim ciljevima nerijetko završavamo na potrebi za Ispoviješću. A da li je na najosnovnijem nivou naša volja Slobodna ili je vezana strogim lancima determinizma? I na kraju ono što svakom ljudskom biću treba je samo Zagrljaj", tumači Despot svoju prostornu intervenciju.

Produkt dizajnerica i dizajnerica interijera je svome gradu darovala rad, intervencija je od sredine ljeta postala omiljeno mjesto za fotografiranje i druženje na lukobranu, a večeras će više o radu reći autorica i povjesničarka umjetnosti Ora Mušćet.

Intervencija je postavljena u okviru projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture.

Poslušajte kako Despot opisuje nastanak rada te zašto nije željena svečano 'otvoriti' rad u vrijeme kada je postavljen na lukobranu:

Zašto Samoća, Ispovijed, Sloboda i Zagrljaj; pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.