Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Interferencije" - mogu li zajedno splitska i riječka umjetnička scena?

09.12.2015.

18:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što rade i stvaraju likovnjaci Rijeke i Splita, možemo pogledati do kraja tjedna na izložbi "Interferencije" u Malom salonu. Splitska Hrvatska udruga likovnih umjetnika i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odabrali su radove 16 autora, a u Rijeci su imali priliku i za trodnevno druženje.

Izložba je treći nastavak splitsko-riječkog projekta "Symposion", koji je prije pet godina održan u Splitu, a prije tri godine u Dubrovniku. U staroj Grčkoj, symposion je bila, jednostavno rečeno, pijanka – zabava na kojoj bi se okupili, kažu, ugledni muškarci kako bi raspravljali i družili se. Opisane su u, primjerice, u Sokratovim dijalozima, a o njima su pisali i Platon i Ksenofont

"Ideja je da se povežu gradovi na hrvatskoj obali, da se umjetnici upoznaju i zajedno rade na projektima", tumači jedan od autora izložbe, ravnatelj riječkog MMSU-a Slaven Tolj. "Iako to inače nije uobičajeno, radili smo na slijepo povjerenje, bez da točno znamo koji će radovi biti na izložbi. Splitska ekipa napravi svoj izbor umjetnika i koncept, mi svoj, i prvi se puta oni sretnu na izložbi – i tada se na taj način dogodi neka nova situacija."

Na prvom symposionu u Splitu tema je bilo siromaštvo; na drugome okupljanju u Dubrovniku zadan je pojam dominacije, a ovdje u Rijeci to su – interferencije, odnosno međusobni odnosi u širem smislu, počevši od društvenih pa do interferencije u šahu, kaže jedan od autora izložbe, viši kustos Branko Cerovac.

Figure na šahovskoj ploči Damira Stojnića, u radu "Unidentity", istovremeno su i crne i bijele – svaka je uzdužno podijeljena na crnu i bijelu polovicu. Upravo je simboličnim otvaranjem partije u kojoj nema krivih, ali onda ni pravih poteza, otvorena i izložba. 

"Danas na naslovnici Novog lista piše kako je naša vlada 'u pat poziciji'. Dakle, šah, mat, pat, remi - to su pojmovi kojima se često barata kad se govori o nečemu drugome. Šah se vrlo često upotrebljava kao metafora društvenih odnosa", kaže Cerovac.

Splitski umjetnik Hrvoje Cokarić u Malom salonu je postavio svastiku od magarećeg izmeta. "Rad je dijelom bio isprovociran događajima na Poljudu", kaže Cokarić, "ali i splitskim problemom da je prekrcan kukastim križevima." Nisu zli simboli, nego su zle ideologije koje se iza njih kriju, smatra Cokarić, koji krivca vidi u, kako kaže, manjkavom obrazovnom sustavu gdje dvije trećine maturanata ne misli da je NDH bila fašistička tvorevina.

"Srp, čekić i zvijezda", velika slika Petra Đakulovića, dočekuje posjetitelje na ulazu; Vanja Pagar na zid je postavio "Zbijeg morčića"; na podu je "Bogomoljka" Davora Dundare; ekrani u kutu ispisuju "Međunaslove" Vedrana Perkova, a tu je i veliki "Alkar" Nike Rukavine... U stražnjem dijelu Malog salona tri videorada riječkih umjetnika Kreše Kovačićeka, Tajči Čekade i, u zadnji čas dodana u postav, "Grofica Laval" nedavno preminule Nede Šimić Božinović

Jezgru projekta čine splitski umjetnici, čije udruženje financijski podupire projekt, a sve je plod želje za kontaktom s drugim sredinama, za razmjenom iskustava i ideja. Mogu li zajedno splitska i riječka umjetnička scena, provjerite u Malom salonu do nedjelje 13. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.